ПП-ДБ изразиха недоволството си, че премиерът Димитър Главчев няма да присъства на изслушване в парламента, както е станало ясно от сутрешния председателски съвет.

"Министър-председателят Димитър Главчев избяга от изслушването. Информацията е, че се е съгласил лично и час по-късно е пуснал съобщение, че няма да може да дойде в Народното събрание", заяви бившият премиер Николай Денков.

По искане на ПП-ДБ служебният премиер, според проектопрограмата на Народното събрание, трябваше да бъде изслушан за уволнения и назначения в Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция "Технически операции" и Държавна агенция "Разузнаване", предаде БТА.

"Вероятно причината е, че някои от смените са меко казано скандални, например в ДАНС остана този заместник-председател, който носеше основна отговорност, че нямаше машини на първия тур на местните избори, коментира Денков пред медиите в парламента.

Денков отбелезя, че изслушването на бригаден генерал Венелин Венев вероятно ще бъде закрито.

Според ген. Атанас Атанасов това е неуважение към институцията.

"В дневния ред има точка за изслушването на ген. Венев затова, че съм предприемал действия, за да вербувам служители от неговата служба. Искам да припомня, в миналото НС изслушването на ген. Венев беше предложено от "Възраждане" и отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Сега ГЕРБ и ДПС предлагат да бъде изслушан", каза още той.

По думите му всички хора, назначени от правителството на Денков, ги трият с гумичката - до един.

Атанасов отново заговори за охраната на Бойко Борисов от снайперисти.

"Това дали мен ме охранява жандармерия са обстоятелства, за които не може да ме питате. Въпросът, който аз поставих е "Защо е необходимо да се увеличи охраната пред дома на Борисов?" Това означава, че има голяма опасност и някой трябва да ни каже. Председателят на парламентарната група мандатоносител от какво е заплашен. Това е риск за националната сигурност", добави ген. Атанасов.

Относно шансовете за съставяне на правителство, Денков заяви: "Ако не бъдат изпълнени първи и втори мандат - няма смисъл да бъде обсъждан трети".

Минути преди него Кирил Петков коментира, че неофициални преговори няма с думите "това е фалшива новина". Той посочи, че "дори да да има тактически плюсове в един или друг ход, нашите избиратели са ни подкрепили да имаме ясна проевропейска позиция".