Това предупреди лидерът на ДСБ Иван Костов пред bTV по повод намеренията на парламента да рестартира замразения проект за АЕЦ "Белене", цитиран от агенция КРОСС. Така наречените американски инвеститори могат да се окажат абсолютно неизвестни за американското посолство, каза още той и добави, че ДСБ има канали за информация в Департамента по енергетика на САЩ, сенатори и конгресмени. Те казват, че това е шега, отсече съпредседателят на Синята коалиция.

"Резултатът ще бъде спирането на разглеждането на документите за злоупотребите и пропъждане на инвеститор за евентуален седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Най-нормално е да бъде питан Департаментът по енергетика дали би дал референции за този инвеститор, тогава ще увиснат в празното пространство думите на Делян Добрев и премиера Бойко Борисов. Зад този проект стои Русия и правителството в Кремъл, те си правят шега с България", категоричен бе Костов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изпрати писмо до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България, с което иска да получи повече информация за американския консорциум, заявил интерес към проекта „Белене“, както и за неговите представители, съобщиха днес от министерството. Българското правителство вече декларира, че ще започне преговори с инвеститора, след като получи потвърждение за сериозните му намерения, допълват от там.

Костов разкритикува лично Борисов, че изпитва страх от Русия и нейната сила, която най-вероятно ще се изправи на изборите срещу него. "Вече стана ясно, че БСП ще загуби референдума и затова беше задействан този сценарий. Сега изглежда, че Русия пляска България с тази инициатива", така Костов перифразира заплахата на Симеон Дянков, че страната ни ще напляска Москва в процеса срещу изграждането на АЕЦ "Белене".

Според лидера на ДСБ, Богомил Манчев - шеф на "Риск инжинеринг" и консултант по проекта "Белене", не може да води сериозни американски инвеститори, нито да е свързан със сериозни американски институции. Костов припомни, че в Уикилийкс са изтекли любопитни данни за него.

В същото време, отново пред bTV, Манчев обясни, че компанията “Глобъл пауър консорциум“ е регистрирана на федерално ниво в САЩ.
"Всички компании, влизащи в консорциума, са достатъчно големи, но преди това трябва да има подписан меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК, той е обвързващ документ, който казва аз слагам 2 лева, ти ще ми дадеш еди кое си и той казва: ето моите участници", обясни образно експертът. "Те са големи публични компании и западноевропейски и американски, които не можеш да извадиш на показ, ще им направиш проблем на техните борси, на техните акции", допълни той.

Според Манчев, ползите от проекта са огромни. "Около 2,5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително-вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена, промишлеността ще бъде натоварена достатъчно с нестандартно оборудване, цимент, арматурно желязо, което може да се произведе на територията на България. Ще работят 11 000 души на площадката, общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства. Това е доста силен тласък за икономиката", изреди Манчев. Той обаче подчерта, че токът няма да поевтинее заради централата. Той ще се търгува на свободния пазар.

"До момента има четири анализа, които доказват, че проектът "Белене" е безсмислен от икономическа гледна точка", коментира по БНР обаче икономистът Красен Станчев. "Няма нито един подробен анализ, който да доказва, че има интерес от този проект. Няма отговор на няколко въпроса – необходима ли е такава централа, кой ще купува тока от нея и какво ще става с отработеното ядрено гориво и защо трябва българските поколения граждани да стопанисват някаква централа, от която никой няма нужда. По българския закон, който не беше спазен при предишните две правителства, работата, свързана с обосновка на атомни централи, е работа на правителството", добави той.

"В момента регистрираме факт на нещо, което е подготвено доста продължително време", заяви пък пред Нова телевизия проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. По думите му появата на американците е доказателство, че проектът е привлекателен за инвеститорите.

Финансистът Емил Хърсев заяви от своя страна, че кандидатът за инвеститор в АЕЦ "Белене" не е мистериозен. Той добави, че самата оферта за проекта обаче ще се види чак след 6-8 месеца. Според него някои от условията на Бойко Борисов към американците са естествени, но някои от тях може да се окажат абсолютен препъни камък и "Белене" да си остане просто "един гьол", както го нарече самият премиер.

Вашето мнение?