"В следващите три дни конференцията "Green Transition Forum 4.0" ще се превърне в платформа за открити дискусии относно икономическите, технологичните и социалните аспекти на Зелената трансформация, за да отправим посланията си към всички - и към скептиците, и към оптимистите, и към всички онези, които искат да знаят още повече, за да направят своите избори" - с тези думи председателят на борда на директорите на Dir.bg, инициатор и основател на форума "Green Transition", Моника Станишева даде началото на най-голямата и значима конференция за Зелената сделка. 

"Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" се провежда от 26 до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Моника Станишева изрази очакване казаното през следващите три дни в София да има европейски отзвук, тъй като събитието се провежда в изключително значим момент, а именно утрешният първи Европейски съвет след евроизборите, на който лидерите на Европа ще изразят своите виждания за бъдещите приоритети в "Стратегическия дневен ред" на съюза.

"Буквално, бих казала, бъдещето ни през следващите пет години се определя днес", заяви тя.  

По думите ѝ сме не просто на прага, а изживяваме най-мащабната реформа и преминаваме през най-голямата социална, икономическа и технологична трансформация за цялото съществуване на ЕС, тоест за последните 70 години. Това според Станишева е пътят, който разкрива потенциала на Европа за революционни промени.

"Те са не само правилни. Те са неизбежни, необратими, належащи. Целта им е ясна - помиряване на хората и икономиката с планетата", посочи председателят на борда на директорите на Dir.bg. Тя отбеляза, че Зелената сделка цели да преобразува съюза в модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика, постигайки целите си:

  • нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.;
  • икономически растеж, умно използващ ресурсите.

Моника Станишева посочи, че сред целите е и нито един човек и нито едно място да не бъдат изоставени в този преход. А хората биват изоставени тогава, когато им липсват избор и възможности да участват, да се възползват от напредъка и развитието. "Важно е да кажем, че не бива да пренебрегваме страховете на хората, но и не бива да ги генерираме", добави тя. 

По думите ѝ Зеленият преход не би могъл да проработи и да бъде ефективен, ако не разсеем страха от неизвестното, който има единствено "сковаващ мисълта ефект". Също така според нея, ако политиците не се запитат как хората разбират и как реагират на Зеления преход, те не могат да извършат каквото и да било планиране за бъдещето.

Моника Станишева говори и за това защо вярва в този проект и защо Dir.bg, "като символ на технологичния опит на България и необуздания дух на свободните медии към едно взаимосвързано бъдеще", се ангажира с тази кауза: 

"Защо правим толкова мащабно събитие, защо коментираме толкова много теми - от енергийния преход, дигитализацията, кръговата икономика, киберсигурността, през зеления транспорт, зеленото финансиране, възобновяемата енергия, декарбонизацията, иновациите и изкуствения интелект? Защото искаме хората да разберат колко мащабна е тази промяна. Защото вярваме, че всички важни въпроси трябва да бъдат зададени, всички проблеми - анализирани, всички възможности - оценени, всички добри практики - разказани. За да може този толкова важен преход да е успешен и за да може просперитетът да е за всички".

В своята реч Станишева отбеляза още, че зелената и технологична трансформация преминава през всяка компания, всяко домакинство, през ежедневието на всеки европеец. Животът на всеки от нас утре ще бъде различен, добави тя, но подчерта, че той трябва да е и по-добър. Според нея, ако хората, които са архитекти на тази идея, онези, които взимат политическите решения, оставят която и да е общност зад борда и не я приобщят за разговор, не направят така, че обикновените хора, да видят своите преки ползи, "тази промяна ще бъде изгубена възможност за едно по-добро бъдеще".

Според председателя на борда на директорите на Dir.bg трябва да се научим да планираме и управляваме тази промяна, която се случва във всеки един момент. Тя е убедена, че трябва да навигираме динамиката, да бъдем гъвкави, адаптивни и умни.

"Нашият форум предоставя изключителната възможност България да участва активно в разговора за бъдещето на Евросъюза, да се позиционира като център за климатична дипломация, за създаване на политики, да бъде инициатор на дискусията за нарастващата роля на Централна и Източна Европа за един по-конкурентен и иновативен съюз", добави Моника Станишева. 

По думите ѝ всички участници в "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" имат шанса да вземат частица от опита на другия, да обменят идеи и да създават полезни контакти. Друга полза от тази конференция е, че "всеки от нас се превръща в по-знаещ и обогатен човек".  

"Тази енергия и смисъл във всяко действие е от огромна полза за нас от Dir.bg не само като организатори на форумa, но и като водещ медиен издател, който ще разкаже на своите милион и половина читатели за най-важните акценти, най-интересните новини, най-впечатляващите анализи от тази конференция", отбеляза Станишева. 

Всичко, казано дотук, не е само амбиция, но и реалност, подчерта тя отбелязвайки изключително високото ниво на събитието тази година. 

Президентът на България Румен Радев, вицепрезидентът на ЕК Марош Шевчович, комисарите Никола Шмит и Илияна Иванова, бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, принц Хасан бин Талал, главният преговарящ за КОП 29 Ялчин Рафиев, седем ключови министри от българското правителството и техни колеги от ЦИЕ, шестима генерални и заместник генерални директори на ЕК, заместник-председателите на ЕИБ и ЕИФ, кметовете на София, Атина, Прищина, над 180 говорители и участници в дискусиите, от 17 страни, правят този форум значим и влиятелен или както Станишева отбеляза -  институционализират го.

Своето откриващо слово тя завърши с благодарност към всички участници, гости, партньори, спонсори и медийни партньори, на "страхотния, невероятен, всеотдаен и талантлив екип за събития и на редакторите на Dir.bg и 3e-news", на десетките доброволци, на Комисията за стратегически прогнози към форума, на дипломатическите мисии на Словения, Полша, Съединените щати, Азербайджан, Гърция, Румъния, Словакия, Северна Македония, Косово, Албания, Унгария, Чехия, на представителството на ЕК в България. 

Председателят на борда на директорите на Dir.bg изрази признателността си и към всички, които са днес на събитието и на онези, които ще се включат в следващите три дни. "Вие сте хората, които правят промяната", заяви тя. А промяната по думите ѝ се състои в това България и Централна и Източна Европа да не бъдат разглеждани като консуматор, а "ние самите да се възприемаме като жертва на политики - "време е да влезем в ролята на генератор за формирането им!"

След откриващата реч Моника Станишева покани на сцената президента на република България Румен Радев, за да открие форума. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.