Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протеста на миньори от рудник „Бабино” към Мини "Бобовдол".

По мнението на министъра държавата е на мястото си и се намесва там, където има правомощия и компетентности, а те са изцяло по въпроса за концесията на мините - да следи за изпълнението на работната програма и изпълнението на концесионния договор.

Около 120 миньори от вчерашната първа смяна отказаха да излязат от забоите и останаха на 500 метра дълбочина. Протестът им е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

Това са отношения, които изцяло се регулират между работника и работодателя, каза Петкова.

„Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството "Бобов дол въгледобив", с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информират, че оттеглят вчерашното си уведомление", каза още министърът.

Петкова разкри, че писмото от сутринта уведомява, че са настъпили нови обстоятелства, но не известява какви са те.

Социалният министър Зорница Русинова заяви, че вчера сутринта в Агенция по заетостта било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 души, 150 от тях били пенсионери.

"За всички останали имаме възможности с обявените работните места в региона. Например Бюрото по труда Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда Кюстендил също - около 50 души имаме възможност още днес да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативните програми има възможност за квалификация”, обясни министърът.

„В случай, че хората бъдат уволнени, мерките, които предприемаме, е много бързо да им намерим работа и то на територията на областта в съвсем близко бъдеще”, допълни Зорница Русинова.

Тя информира, че Главна инспекция по труда са влезли на проверка още от 3-4 октомври. Констатирани са забавяне на възнагражденията за август и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите. Издали са наказателни постановления и глоби на работодателя.