Инициативата предвижда конфискуваната при проверките на Българската агенция по безопасност на харните (БАБХ) стока, която е годна и проверена, да бъде предоставяна на социалните домове, уточни Найденов.
По думите му така повече хора ще бъдат направени щастливи.

Заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и представители на браншовите организации днес те подписаха Великденски пакт. С него на практика институциите и бизнесът заедно гарантират спазването на мотото, което тази година е "Чиста храна на разумна цена".

Идеята за хранителните банки идва от бизнеса, призна Найденов, цитиран от БГНЕС. От бизнеса обаче предлагат изтеглените стоки да се освобождават от ДДС. Очаква се това предложение да бъде обсъдено на правителствено заседание, след като всички министерства, които имат отношение по темата излязат с конкретни становища.

Директорът на БАБХ д-р Йордан Войнов съобщи, че от 4 април досега са извършени над 1700 проверки. 100 000 яйца са иззети, конфискувани и унищожени, 16 тона са конфискуваните пилешки бутчета, които ще бъдат дарени на социални домове. За този период и над 100 агнета са конфискувани. Една кланица е затворена, защото извършва нерегламентирано клане на животни.

Войнов обясни, че от 18 април ще заработи горещ телефон за подаване на сигнали за нередности. Неговият номер е 0700 122 99. Сигналите ще бъдат разпределяни на експерти.

Председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев коментира, че хранителните банки са полезна тема за цялото ни общество.
"Става дума за реализацията на хранителни продукти с нарушен търговски вид, с изтичащ, но не изтекъл срок на годност. От това ще имат полза не само социално слабите, но и всички потребители", каза той.

Мирослав Найденов неотдавна обсъди идеята за хранителните банки с представители на големите търговски вериги.

Днес той съобщи още, че анализът на движението на стойностите на пет основни храни - брашно, захар, олио, агнешко месо и яйца, ще бъде готов в петък.  Анализът ще отразява средните цени по региони по веригата производител-преработвател-търговец. Информацията засега ще бъде обявявана на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните до създаването на специализиран сайт.

Експертната група е предложила също чрез Системата за агропазарна информация (САПИ) да се включат пенсионери, които да помагат за наблюдението на цените на основните хранителни продукти.

*Хранителната банка заличава пропастта между произведените храни, които се изхвърлят от супермаркети и заведения за хранене, и хората, които реално се нуждаят от тях. В страните с традиции дарената храна се съхранява в складови помещения, предоставени от бизнеса.
Според изследване на Глобалната мрежа на хранителните банки (GFN) около 40% от пакетираните и готови храни в САЩ се изхвърлят. Големите компании, производители на храни, унищожават продуктите, дори когато се налага да сменят опаковката им.

Едновременно с това една четвърт от хората страдат от недохранване.