"Нека да ангажираме и за нещо пенсионерите, защото те са част от нашето общество, те са много. Знаете, че сигурно те са най-голямата част от българското общество и са потърпевши", каза той, цитиран от БГНЕС. 

Найденов стигнал до идеята да привлече пенсионерите към експертната група, наричана неформално БОРЦЕН по подобие на центъра за борба срещу корупцията БОРКОР, по примера на Словения в борбата с инфлацията. През 2007 година, когато Словения преминала към еврото, пенсионерските организации подавали всекидневно данни за най-ниските цени. Това, според него, е предизвикало определен натиск на пазара.
"По този начин в Словения са успели да се спасят от инфлацията при прехода към общата европейска валута. Това е един добър опит. Защо да не го приемаме, да го проучим и да се възползваме там където може?", заяви министърът.
В Белгия също имало подобна практика, като там данни са подавани към Комисията за защита на потребителите за цени и качество на стоки и така било вече 45 г. Финансирането идвало от работодателски организации и заможни хора.

Той сподели впечатленията си, че в България никой за нищо не ангажира пенсионерите.
"Защо да не ги ангажираме ние?", попита той.
Найденов обаче уточни, че възрастните хора няма да получават пари за своята помощ. Ако те приемат да участват, то това ще бъде изцяло доброволно.
"Разбира се, че няма как да ги финансираме, но те са част от нашето активно гражданско общество и това ще бъде и в тяхна полза", заяви земеделският министър.
Той се пошегува, че ще почерпи с чай с мед пенсионерите за усилието, ако пчеларите осигурят мед, предаде "Фокус".

Увеличението на цените на сиренето и на кашкавала е опит да се пробва пазарът, каза още Мирослав Найденов.
"Да, кашкавалът поскъпва в последните дни, седмици, само че сиренето, което е в момента на пазара, или кашкавалът трябва да зреят около два месеца. Преди два месеца цената беше различна. Както пробваха пазара с цената на краставиците и доматите като спряхме йорданските с пестицидите - и тогава за един ден от 2 лева, станаха 6. Това са опити за пробване на пазара", каза министърът.
Много често в България цените се формират на базата на истерия, заяви Найденов и даде пример с поскъпването на пшеницата.

Министърът съобщи още, че на ГКПП Капитан Андреево ще бъде изградена лаборатория за изследване на зеленчуците и плодовете, които се внасят, предаде "Фокус". Според Найденов страната ни няма достатъчно капацитет за производство на зеленчуци. По думите му след като са били спрени йорданските зеленчуци – всъщност в страната се е появил дефицит. След проверки на Агенцията по храните от пазара е спряна продукцията на пет фирми вносителки. „Не можем да спрем вносът от трети страни. Когато спряхме йорданските производители, нашите зеленчукопроизводители не можаха да реагират”, каза министърът.

Междувременно Коалиция за България излезе днес в парламента с декларация, в която се казва, че през последните седмици ситуацията с ръста на основните стоки и нефтопродуктите става особено тревожна. 
„Земеделският министър Мирослав Найденов оправда повишението на цените в България с повишаващото се население в световен мащаб. Едва ли това увеличение се е случило в последните месеци”, заяви депутатът Ангел Найденов от името на БСП. Той изтъкна, че през 2010 г. броят на новородените в България е намалял с 3000 за първи път от 2005 г. насам.
„Не искам да мисля, че това е в резултат на храненето по стандартите на министър Найденов”, каза още Ангел Найденов.

От БСП настояха управляващите да обмислят и въведат пределни цени на основни хранителни продукти и да индексират минималната работна заплата и  пенсиите.
"Не може тези цени в най-бедната европейска държава да са над нивата в останалите страни от ЕС. Откажете се от грандоманските цели и си поставете по-скромни”, се посочва още в декларацията на Коалиция за България.

Преди два дни финансовият министър Смиеон Дянков заяви, че има вероятност да се индексират пенсиите заради поскъпването на храните и горивата, но беше категоричен, че минималната работна заплата няма да се вдига.

Последна актуализация в 15.02 ч.