Най-напред съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска изслушване на министъра заради извадените от горския фонд 5 парцела, подготвени за продажба, без да са спазени съответните процедури. Той напомни и за тиражираните кадри в Интернет, в които шефът на РИОСВ-Бургас, подписал документите, позволили сделката за дюните край Несебър, се е возил на джип на "СЛЕ Груп" - фирмата купувач на терена.
"Този човек нагло излъга", допълни Костов, след като Бойчо Георгиев отрече джипът да е на фирмата.
Предложението на Костов първо бе отхвърлено, но после по настояване на другия съпредседател на СК Мартин Димитров бе решено, че Найденов ще бъде изслушан утре от 9 ч.

През това време той дойде в пленарна зала, за да представи хронологията на сделката със земите в Несебър и поиска от парламента да се промени денят на изслушването, защото утре ще пътува до Берлин за изложението "Зелена седмица".
Найденов обясни, че от 14 ч. ще бъде изслушван от комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта и ако има допълнителен интерес, е готов да говори отново пред пленарната зала.

Обяснението на Найденов

С решение от 2007 г. на РИОСВ-Бургас да не се извършва екологична оценка започва процедурата, обясни пред парламента Найденов за сделката с ваканционното селище в Несебър. През 2008 г. Регионалната инспекция на МОСВ в Бургас съгласува инвестиционно предложение за жилищно застрояване на този имот, междувременно кметът на община Несебър издава заповед за одобрение на Подробрен устройствен план, който включва тази територия като урбанизирана територия за застрояване. Следва заповед за изключване на  терена от Горския фонд от 02.12.2008 г. на директора на Държавната агенция по горите.
"После идва заявление за закупуване през 2009 г. по процедура, утвърдена за закупуване се прави експертна оценка на пазарната стойност на имота, която окончателно е предадена на 22.10. 2012 г. и се финализира процедурата със заповед на зам.-министър Светлана Боянова от 09.11.2011 г.”, заяви министърът.

Първоначално е установено удостоверение за данъчна оценка за 11 320 лева. Тя е отхвърлена от комисията, поискана е актуална данъчна оценка и е получена такава за 540 729 лева. Първоначалната оценка на експерт оценител също е отхвърлена, последвала е втора експертна оценка на стойност 581 212 лева без ДДС. Тази оценка е потвърдена от втори експерт и е послужила като крайна стойност за сключване на сделката.
Всички платени суми от началото на процедурата до края, с изключването от Горския фонд, компенсаторното залесяване, всички разноски, които са в полза на държавния бюджет, са платени и крайната сума за този терен е 1 141 849 лева, обясни още Найденов.

Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд.
"Заключенията в доклада на комисията е, че при проверка на цялата процедура и документация не са открили съществуването на определението „дюни” никъде. Открили са несъответствия при издаването на решенията на РИОСВ-Бургас от 2008 г. Има две решения с един и същи номер, но с различно съдържание, те са от 29.10.2008 г. В едното решение пише, че трябва да се извърши оценка за степента на въздействие, а в другото пише, че не възразяват да започне процедура по изключване, без да бъде правена такава оценка”, каза Найденов.

„Представено е решението, в което от 2008 г. пише, че не трябва да бъде правена експертна оценка, тоест - по някакъв начин някой е въздействал на тогавашния директор на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов. Интересното е защо е подменено това решение. Едното, в което се настоява за експертна оценка, е укрито и го няма, то не е към преписката, която е дала основание на община Несебър да включи тези територии в подробния устройствен план и да последва изключване от горския фонд. Прокуратурата ще се произнесе кое дава основание на  Симеонов да промени своите становища. Това решение е препотвърдено през декември 2012 г. от РИОСВ-Бургас”, заяви министърът.

По думите му всички платени суми към държавата от началото на процедурата до края, включително с изключването от горския фонд и компенсаторното залесяване, е 1 141 849, 50 лв. Той напомни и кога е започнала цялата история с разпоредителните сделки със земи - през 2003 г. с промяна в Закона за горите. За това време са извършени 193 замени за 33 000 дка, като преди налагането от този парламент на мораториум е променено предназначението на 4600 декара.