Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз (ЕС). Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните седмици.

Главчев обърна внимание за сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители отново подчертаха значението на добросъседските отношения, необходимостта държавите-кандидатки за членство в ЕС да изпълнят стриктно поетите ангажименти към ЕС и необходимите реформи.

Вчера служебният премиер отбеляза, че ще постави на вниманието на своите колеги от ЕС въпроса за спазването на постигнатите договорености с Република Северна Македония. Очаквам да се спазват договорките, ще припомня на колегите какви ангажименти са поети през 2022 г. и 2023 г., посочи той. Главчев поясни, че напоследък се наблюдават изявления от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят промени в конституцията. Ще запозная колегите в Европейския съвет какви са настроенията, обобщи премиерът и изрази очакване Гърция също да не остане безучастна към тези въпроси.

На 25 юни в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) заяви, че е неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества, добавят още от МВнР.

Гърция: РСМ нарушава Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис също са поставили пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на Република Северна Македония, по-конкретно в частта му за употребата на конституционното име на страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Както предава информационният портал News24/7, Мицотакис е информирал Европейския съвет за нарушенията на Скопие, като същевременно е поставил на срещата на Европейската народна партия и темата за осъдения избран кмет на албанската община Химара, етническия грък Фреди Белери.

Самият Мицотакис съобщи, че е информирал снощи на срещата на върха на ЕС останалите страни членки за развитията в Северна Македония и е казал пред техните представители, че както президентът Гордана Силяновска, така и премиерът Християн Мицкоски "по същество нарушават пряко Преспанския договор, като пренебрегват erga omnes (т.е. силата на договореностите за всякаква употреба) и избират да използват друго име, различно от конституционно определеното има на страната, за вътрешна употреба".

Мицотакис е заявил ясно, че "ако Скопие упорства с тази линия, това ще направи изключително трудно, ако не и на практика да осуети всякакъв процес на скорошно сближаване с европейското семейство".

Що се отнася до Белери, Мицотакис е заявил, че смята, че се разбира от само себе си, че Белери (който е в албански затвор) трябва да дойде в Страсбург и да поеме функциите си на евродепутат. Той беше избран в Европарламента с листата на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация".

От своя страна гръцкото външно министерство, цитирано от портала reporter.gr, обяви че външният министър Йоргос Герапетритис е представил подробно въпроса за нарушенията на Преспанския договор на Съвета по външни работи на ЕС. В съобщението се казва, че "ръководството на Северна Македония продължава да нарушава Преспанския договор" и "се връща към действия от миналото, които говорят за иредентистки настроения и пълно непознаване на историята", като "се отдалечава с всеки изминал ден все повече от добросъседските отношения, които представляват ядрото на европейското и международното право".

РСМ реагира: ЕС да ни оценява по усилията за реформи 

Правителството на Република Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, че новото ръководство на страната нарушават Преспанския договор, съобщи Канал 5.

"Подчертаваме, че държавата продължава да спазва поетите чрез Преспанския договор задължения във всички негови аспекти, включително използването на името "Македония", както и името "Северна Македония" в подходящи формати и по поводи, определени от договора от Преспа и конституцията на държавата. Подчертаваме, че поетите ангажименти са двупосочна улица, като трябва да се имат предвид и задълженията на съседна Гърция, които не са изпълнени", се казва в позицията на правителството на Северна Македония, в която сеподчертава, че "процесът на европейска интеграция продължава да бъде важен приоритет" за Северна Македония.

"Уверени сме, че нашият напредък и принос към регионалната стабилност и сигурност, както и ангажиментът ни към реформите, ще бъдат правилно оценени от Европейския съюз", се казва в позицията в отговор на въпроси на медиите в страната след изявлението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Брюксел.