Нидерландският премиер Марк Рюте, който ще бъде следващият генерален секретар на НАТО, е бил критикуван от други лидери на Европейския съюз по време на срещата на върха заради противопоставянето си на съвместното финансиране на проекти в областта на отбраната от страна на ЕС, заяви полският премиер, предадоха Ройтерс и БТА.

Отбраната заемаше водещо място в дневния ред на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, която започна вчера. Лидерите обсъдиха предложения за общо финансиране на отбранителни проекти в блока, но те срещнаха съпротивата на Рюте и германския канцлер Олаф Шолц.

В сряда Рюте беше утвърден за следващ ръководител на НАТО и ще поеме поста на 1 октомври от Йенс Столтенберг от Норвегия, който се оттегля след десет години начело на алианса. Рюте е твърд защитник на Украйна във войната ѝ с Русия.

"Всички, почти всички, шумно напомниха на Марк Рюте, че той скоро ще поеме ролята на генерален секретар на НАТО и че трябва да направи всичко възможно, за да се увери, че Европа няма да пести пари и ресурси (за отбрана)", заяви Доналд Туск пред репортери.

"Той е силна личност, опитен политик, но видях изчервяване на лицето му, след като всички му обърнаха внимание: "Чакай малко, човече, ти трябва да мобилизираш всички да харчат повече, а не по-малко за отбрана."

След срещата на върха Рюте заяви пред репортери, че дискусиите относно финансирането на отбраната са били "трудни".

"Ясно е, че някои страни се противопоставиха на идеята, която не беше официално представена, но която беше много актуална, за използване на еврооблигации за разходи за отбрана", каза той. "Германците, ние, аз бях много против, но стигнахме до съвместни заключения."

Нидерландия отдавна се застъпва за фискална дисциплина в 27-членния блок и е против емитирането на общ дълг.

Шолц заяви след срещата на върха, че Европейският съюз не трябва да участва във финансирането на покупки на въоръжение или национални бюджети за отбрана, а трябва да съсредоточи усилията си върху насърчаването на по-добра координация на отбранителната промишленост.

Туск заяви, че е бил "много ядосан" от аргументите, които е чул срещу общото финансиране на проекти в областта на отбраната.

Тази година Полша изразходва за отбрана около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е най-високият процент в НАТО.