Преди дни бе открит доклад на учен биолог при оценката за съвместимост на проекта преди пет години, според който върху близо една трета от имота, предвиден за ваканционен комплекс, е имало дюни. Те са били описани в доклада, а после са били скрити.

Има съмнения обаче за оценката, издадена през 2006 г. от РИОСВ - Бургас, и в потвърждението й от 2012 г., каза още Найденов, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.
Процедурата се е движила около 3 години в Изпълнителна агенция по горите и Министерство на земеделието и храните, след което за 3 дни са придобити необходимите документи, за да се случи сделката, обясни министърът.

Вчера докладът за процедурата по изваждане от горския фонд и продажбата на спорните земи е предаден на премиера Бойко Борисов, на ресорните министри Нона Караджова и Лиляна Павлова, както и на главния прокурор, каза още Найденов.
Целият процес около дюните в Несебър е проучен от междуведомствена комисия. Найденов уточни, че не "прехвърля топката" към МОСВ, а става въпрос за това, че ведомството трябва да даде становище по това дали териториите са дюни, което е от неговата компетенция.

През 2007 г. за дюните в Несебър са издадени два документа с един и същ входящ номер и различно съдържание, каза Мариана Николова, председател на междуведомствената комисия. Според единия документ не е била необходима екологична оценка, а според втория – е необходима.
Налице е оценка от независим оценител от 2012 г. - дали тя е вярна, ще реши прокуратурата, каза още Николова.

С документ от 2012 г. настоящият директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев потвърждава оценката от 2007 г., според която не е необходима екологична оценка. На въпрос за позицията на екоминистър Нона Караджова, според която той е действал законосъобразно, основавайки се на документи от предишния директор, Николова обясни, че се надява след като прочете доклада, да прецезира оценката си за действията на РИОСВ.

Министърът е възложил и доклад от Агенцията по горите колко разпоредителни сделки са направени от националния горски фонд от 2003 г. насам. Предадох и него до главния прокурор, с молба да бъде разпоредена проверка и от тях, обясни той.
От 2003 г. насам са получени 1515 заявления за изключвания от горския фонд, а реализирани са 540, от които 414 са направени до средата на 2009 г.
На въпрос колко са сделките с изключване на земи от горския фонд по време на неговото управление, Найденов каза, че става въпрос за общо 43 преписки заедно с инфраструктурните проекти. По морето тези сделки са общо 12.

Постъпило е запитване от Европейската комисия за заменките. Срокът е две седмици, каза още той. 193 заменки са направени на 33 000 дка земи от 2003 г. до промяната на закона. Те били само и по времето на правителството на Сергей Станишев.

Министърът заяви, че ще съди за клевета лидера на БСП, който го нарече "известен лъжец". Това стана по повод твърдения на Найденов за жената, с която социалистът живее - Моника Йосифова, че е замесена в имотна сделка по Черноморието.

"Както знаем всички пясъците край морето са дюни, изключение правят тези, които някой ги е изсипал там да си строи къщите. Това, че в кадастралната карта и в устройството на проекта им няма термин "дюни", а има "пясъци", то това не е проблем на Закона за устройство на черноморското крайбрежие", коментира по-късно природозащитникът от Коалиция "За да остане природа в България" Тома Белев, който първи алармира за строежа.

Всеки, който прилага закона трябва да му светне една червена лампа като види, че край морето има пясъци, това евентуално са всички онези дюни, които са защитени, добави той.
Белев обясни, че в процедурата по оценка на съвместимост, която е проведена 2008 г., в доклада на експерта, много ясно е описано, че това са дюни.
"Много ясно е разписано в повечето документи, че това попада в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър, където за целево опазване са дюните. Някой вероятно очаква да бъде съвсем точно описано какво са дюни, какво са скали или какво са морени? Вероятно скоро трябва да очакваме да обясняваме какво е крава и дали върху кравата пише крава", заяви природозащитникът.

Междувременно организаторите на вчерашния протест срещу застрояването на плажа Иракли поискаха ГЕРБ да изпълни предизборните си обещанията за спиране на строежите по крайбрежието и увеличаване на защитените територии в България. Те са изготвили предложение за обявяването на Национален парк "Българско Черноморие", който да предпази от застрояване последните 10 диви плажа в страната. Това са плажовете "Света Ана" на север от с. Дуранкулак, Шабленски езера, Крапец, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").


Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отменило още едно разрешение за строеж в Несебър - в жк "Черно море", урегулиран поземлен имот, и одобрените проекти за строеж "жилищна сграда". Решението е още от 1997 г. Имотът попада в обхвата на зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но при наличието на действащ план, преди влизане в сила на закона, не се прилагат ограниченията за строителство. Имотът е общински и от общината е учредено право на строеж на Росица Козарова и Златко Козаров. Установени са нарушения при издаването на разрешението за строеж. Срещу главния архитект на община Несебър ще бъде образувано административно-наказателно производство и ще му бъде наложена глоба от 5000 лв., уточняват от МРРБ.

Анкета: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?