Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който отговаря на депутатски въпроси по случая. Питането им е бе относно доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Банев за изтърпяване на влязла в сила присъда от 6 години затвор, постановена през 2018 г.

Калин Стоянов обвърза информация на МВР с обстоятелствата около навлизането на самолета с украински собственик в българското въздушно пространство,  който тогава е преминал през няколко европейски държави, кацнал е временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил е и е кацнал в района на Търговище.

"В Министерството на вътрешните работи има информация, според която Евелин Банев-Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на месец март до началото на юни 2022 година. Това е свързано и с обстоятелствата, които са покрай самолетът, който както всички разбрахме тогава, по времето на действащият тогава вътрешен министър г-н Рашков. Въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил, и отново продължил и кацнал в района на Търговище", каза вътрешният министър.

"Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство е, че имало получено късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било много лошо, вероятно може би липса на стиковка между МВР и Министерството на отбраната, не са взети никакви мерки и затова ние вървим доста след събитията, но аз съм убеден, че ние до сравнително кратък период от време ще установим и ще потвърдим информацията, която имаме. Убеден съм", уточни Калин Стоянов.

Според него тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков не е предприел необходимите действия за изясняване на казуса. Но ГДБОП, чийто директор е бил Калин Стоянов, са провели разследване и са достигнали до двама души, част от престъпна група, организирала прелитания с цел контрабанда.

"Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", каза Калин Стоянов и добави, че те са задържани преди месец.

С това разследване той свърза решението на Брендо да се предаде.

"Навързвам събитията и това, което ние установяваме и групата, която работим и факта, че стигнахме до нея - група, която евентуално му е съдействала, и това нещо се случи преди около месец покрай групата, в която се работи около две години и предполагам, че този човек по някакъв начин вече започва да усеща, че обръчът покрай него се затяга", каза Калин Стоянов.

Стоянов също така каза, че има преднамереност в това, че екип на медия е чакал Евелин Банев-Брендо пред затвора, когато той е решил да се предава.

Последва реакция от Бойко Рашков, който заяви от парламентарната трибуна, че не е очаквал от Калин Стоянов, "който дължи поста си в ГДБОП лично на мен, ще се прави на герой пред народните представители".

Според него са предприети всички необходими действия и изрази учудване, че две години по-късно не е изяснено напълно дали тогава е Брендо е влязъл в България.

 "Така че този "фалшив героизъм" трябваше да бъде много по-рано проявен - тези хора да бъдат установени, а не сега тук да ни се представят като някакви "шерлокхолмсовци", които са открили кой знае какво. И не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, кацнал през юни 2022 г., или не е бил в тоя самолет. И ако не е бил, как е пристигнал в нашата страна, колко време и къде се е укрил. Това е оперативно-издирвателната работа, а не да се опитват да ни смесват понятията "следствено дело" и "досъдебно производството" и други подобни, биха казал недоразумения, което не изглеждат добре за професионалния език на един министър, който е политическо лице", каза Бойко Рашков.

По думите му самолетът на Брендо е летял достатъчно ниско, за да не бъде хванат от МО.

Лена Бориславова от групата на ПП-ДБ откри политическа преднамереност в изявленията на Калин Стоянов.

Междувременно Софийският градски съд днес наложи постоянен арест на Евелин Банев-Брендо, въпреки че е в затвора. Това стана по искане на база две заповеди за арест, заради присъди на Банев в Италия и Румъния. И двете страни искат екстрадицията на Банев за излежаването на влезли в сила присъди за трафик на кокаин. В Румъния присъдата е 10 години и 6 месеца, а в Италия 20 години.