Броенето приключи късно снощи, каза един от наблюдаващите прокурори по делото от Софийската градска прокуратура - Ваня Стефанова, на брифинг заедно с колегите си Роман Василев и Стоил Тойчев.

За някои избирателни райони - Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, са намерени повече отпечатани бюлетини.

На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия.

170 000 от бюлетините са били нарязани.

До две седмици ще бъде готово експертното заключение по случая колко от бюлетините са годни и колко брак, обясниха магистратите.
Поръчката за бюлетините е била за 8 340 000.

Прокуратурата съобщи миналия месец, че иззетите от печатница около 350 000 бюлетини са били годни и готови за експедиция.

Водят се разследвания по две престъпления - за злоупотреби в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. Засега те са срещу неизвестен извършител.
От иззетите протоколи и свидетелски показания е ясно, че бюлетини са изнасяни и след 8 май, когато обществената поръчка приключва.
Министерският съвет като възложител на поръчката не е следил как се изпълнява договорът, главният секретар на МС се проверява за неупражнен контрол. Той и още около 30 души администрацията на Министерския съвет и от печатницата вече са разпитани.

Няма как да коментираме конкретни обяснения в този момент. Но, ако плащате 8 434 000 бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 000 и кой е този, който ще ги плати?”, коментира Роман Василев.

През май зам.-директорът на ДАНС Димитър Йорданов подаде оставка, като пое морална отговорност за изтичането на документи от т.нар. "достойни прокурори" по случая с бюлетините в Костинброд.
В анонимно писмо до медиите те твърдяха, че акцията в печатницата в Констинброд е политическа поръчка към прокуратурата. Писмото бе подписано от името на Борислав Сарафов.

Хронология на скандала