Преди това Картър увери, че кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия се изтеглят на изток от река Ефрат, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Преди близо седмица Анкара поде военната операция "Ефратски щит" с двойната цел да помогне за освобождаване на серийския граничен град Джараблус и да изтласка кюрдските сили от района.

"Призоваваме Турция да остане съсредоточена върху борбата с ИД, а не да се занимава със Сирийските демократични сили (СДС)", заяви Картър. Той смята да разговаря следващата седмица в Европа с турския си колега Фикри Ъшък.

Картър припомни, че САЩ са убедили СДС да стоят на изток от Ефрат, където няма да влизат в контакт с турските сили от западната страна на реката; така и едните, и другите ще могат да се бият против ИДИЛ от своите позиции, посочва АП.

"Призоваваме и двете страни да не се бият помежду си", каза министърът.

Думите на Картър и огласеното по-рано изявление на Пентагона са първите критики на САЩ към съюзника им в НАТО Турция, откакто тя започна военни действия в Северна Сирия.

Вашингтон подкрепя СДС, които са предвождани от кюрдите и са най-ефективната сухопътна сила, биеща се против ИДИЛ в Сирия. Това поставя Вашингтон в трудното положение да избира между двама съюзници.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера каза, че Анкара ще продължи военната си операция в Сирия, докато "Ислямска държава" и кюрдските сили не спрат да заплашват за сигурността на страната му.

Засилена опасност от тероризъм

От друга страна Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА, заяви, че остава в сила предупреждението към американски граждани за засилена терористична заплаха в Турция.

Препоръчано е освен това да се избягват пътувания в югоизточна Турция, която граничи със Сирия.

Дипломатическото ведомство удължава до 23 септември възможността членове на семействата на служители в посолство в Анкара и консулството в Истанбул да се върнат по свое желание в САЩ. Онези, които пожелаят да напуснат Турция, ще получат безплатни самолетни билети.