"Ничия лична амбиции и съдба не е по- важна от обществения интерес, нищо не е по-важно за обществения интерес, от победата на Реформаторския блок (РБ). Българските граждани искат радикална, смела промяна, която само РБ може да им даде", каза Радан Кънев (ДСБ) при откриването на кампанията на РБ за предсрочните парламентарни избори, съобщи БТА.

Вижте снимки >>>>

Сред целите, представени от Кънев, е ударно управление с кратък мандат, което да извърши обещаните реформи, да върне властта в ръцете на суверена и да поиска промяна в конституцията, за да бъде изрязана "веднъж завинаги язвата в българската съдебна система".

"В името на тези цели днес бях готов да представя пред вас кандидатурата си за председател на РБ, за да мога от ваше име да се боря за тези неща. В името на същата цел оттеглям тази кандидатура, въпреки наличната подкрепа, защото лидерството не е в урните, които бяха подготвени в тази зала, лидерството е в урните на 5 октомври",
каза Кънев.

По думите му не неговото лидерство в РБ има значение, а лидерството на РБ в българската политика има значение за всеки български гражданин.

Николай Ненчев (БЗНС) посочи, че без морал и нравственост никакви реформи не биха могли да бъдат направени.

Нека РБ бъде истинската морална алтернатива, от която днес хората имат нужда, каза той.

Очакванията бяха днес да се проведе конгрес на РБ, на който да бъде избран председател, но вчера следобед в писмо до медиите от партията на Меглена Кунева и СДС поискаха отмяна на конгреса за 10 ноември и заплашиха с бойкот.

Днес Кунева (ДБГ) отбеляза, че звездата на РБ винаги ще бъде европейска. По думите й РБ може да води страната.

Божидар Лукарски (СДС) благодари на всички, защото са успели да преодолеят дребните противоречия.

Няма да е лесно, защото те са силни - задкулисието и мафията имат много инструменти, с които да ни борят, но ние сме заедно и за това сме силни, заяви Лукарски.

Кунева и Лукарски поискаха по-ясни правила за избора кой да оглави коалицията.

Според Корман Исмаилов (НПСД) РБ е гаранцията, че нищо няма да е както преди. По думите му целта на РБ е да има ясни правила, защото наложените през тези повече от 20 години модели са вече тотално изхабени.

Ирина Ратуц (Християндемократическа партия) каза, че е добре да се вглеждат в знаците.

Днес е знаков ден - Кръстов ден, надявам се българският избирател на тези избори да избере промяната, посочи тя.

Откриването на кампанията се проведе в зала в столичен мол.

Анкета: За кого ще гласувате на предстоящите избори?