Групата е купила още компанията за телевизионна телеметрия ГАРБ и дружеството Фърст Диджитъл.

Всичките компании са са купени общо за едно евро и с обещание да се покрият задължения за около 900 млн.евро. Това съобщи пред журналисти днес Пиер Луврие (Pierre Louvrier), едноличен собственик на LIC33, цитиран от БТА.

За предстоящата сделка с БТК на европейския фонд се разбра още преди седмица. В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в дружеството.

Вижте снимки на инвеститорите >>

Преди дни пък от ДАНС отнеха лиценза за износ на оръжие на завода "Дунарит". Според икономическия министър Божидар Лукарски причината за отнемането на лиценза е опасност за финансовата стабилност на страната.

Ще платим всички дългове на фирмите към КТБ и други банки и ще инвестираме в тези дружества, за да бъдат лидери на пазара, каза Луврие. Той обясни, че Групата ще плати дълговете с пари отпуснати от международни банки.

"Сделката това сме ние, основните играчи и зад нас не стои никой", заяви още Луврие.

Освен Пиер Луврие, на брифинга на LIC33 участваха и други представителни лица - партньори. Това са генерал Бертран Кавалие, старши съветник, специализирал икономическа сигурност, работил във всички съдебни разследвания с екипа си, свързани с инвестициите, направени от LIC33. Както и Брус Бауер, управляващ съдружник, с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа и Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.

Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите, предаде БНР.

По думите на Луврие, България, като член на ЕС, има стабилно правителство, тук се защитава частната собственост и има върховенство на закона.

В компаниите, които групата придобива собственост, първо ще бъде направен прегледа на състоянието им (due diligence) и тогава ще се преговоря с Корпоративна търговска банка, към която са основните дългове.

Следващата фаза е инвестиране в предприятията, за да бъдат стабилни, подчерта Луврие. Сделките трябва да бъдат одобрени от контролните органи на Европейската комисия.

Луврие посочи, че не е отговорен за личните финансови отношения на Цветан Василев с КТБ и с обвинението за присвояване на средства от КТБ.

Неколкократно запитан за връзките си с руски политици Луврие посочи, че не се занимава с политика, а е просто независим от когото и да е инвеститор и отрече връзки с руския олигарх Константин Малофеев.

Луврие добави, че работи в Русия, но е белгийски, а не руски гражданин, каквато информация се появи по-рано.

Паспортът ми е издаден в Москва, просто защото живея там, откъдето е и съпругата ми, добави той.

Луврие каза, че хората от неговия екип не са се срещали с представители на българското правителство или посланици на други държави в София.

Ние сме "техничари" и не е нужно да се срещаме с представители на правителството, но ако то поиска такава среща, ще го направим с удоволствие, каза Луврие.

*НУРТС ДИДЖИТЪЛ (NURTS DIGITAL) - Националното управление за радио- телевизионни системи, е фирмата, която бе избрана от държавата да изгради двете цифрови мрежи, разпространяващи цифров радио и телевизионен сигнал.