Лицензите за търговия с оръжие и стоки за двойна употреба на "Дунарит" бяха отнети за 4 месеца  след доклад на ДАНС миналата седмица.

Ген. Атанас Атанасов от РБ обясни, че този доклад е секретен, информацията е класифицирана.

"Все пак по реда на парламентарния контрол трябва да изясним дали основанието, което е било представено на междуведомствения съвет по ВПК към МС, е сериозно и дали не би могло по-бързо да бъде възстановен лицензът за търговия с оръжие "Специална продукция" на "Дунарит". Има сключени договори и при реализирането на тази продукция могат да се получат добри доходи, за да няма риск за финансовото състояние на предприятието" добави депутатът.

От думите на русенския депутат от Реформаторския блок Румен Христов стана ясно, че работниците ще получат възнагражденията си.

"Министерството на икономиката гарантира, че работниците на "Дунарит"-Русе ще получат заплатите си в края на месеца и предприятието ще продължи да работи", каза Христов.

Той отбеляза, че има два варианта за излизане от ситуацията, в която се намира дружеството след временното "замразяване" на лиценза му.

Според Христов трябва да бъдат изяснени случаите, посочени в доклада на ДАНС, послужил като основа за взетото решение за замразяване на лиценза, и след това ще бъде взето решение как ще се процедура.

"Първият вариант е да се отговори по-скоро на повдигнатите от междуведомствения съвет въпроси и така да се разреши по-скоро ситуацията с лиценза", обясни Христов.

Вторият вариант е да се ползва лицензът на друга фирма.

"Не говорим за вкарване на нова фирма, защото последният договор на "Дунарит" е тристранен и едната от фирмите разполага с лиценз", отбеляза Христов и допълни, че ако другите две фирми имат желание и се договорят, може да се ползва лицензът на третото дружество.

В Административния съд в София е образувано дело по казуса със спирането на лицензите на "Дунарит" АД след внесена жалба от завода.

Междувременно работниците от завода заявиха, че ще блокират Дунав мост за час в знак на протест срещу отнетия лиценз.

Подкрепа за протестиращите вече заявиха от АБВ и Българската левица.