Фирмата SHCO 79 на банкера, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома.

Вчера от КЗК съобщиха, че при тях няма информация за продажбата на БТК. От комисията обаче допуснаха, че такава може да има в европейските информационни масиви.

Преди сделката в БТК акционери бяха компанията на Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - “ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията.

Източник от ръководството на "Виваком", който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката, предаде БНР.

По-рано станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC33, която обяви, че е купила мажоритарния дял в телекомуникационната компания "Виваком".

Групата се управлява от Пиер Луврие, чийто адрес е в Париж. Луврие е белгиец с руски паспорт и стана известен с това, че пое контрола над военните заводи "Дунарит" и "Авионамс".

Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и Жан Жакобе, за когото се посочва, че е дипломиран в престижни университети в Лозана и САЩ.

Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите.

Само преди дни ДАНС отне лиценза на оръжейния завод "Дунарит" за износ на специална продукция. Тогава икономическият министър Божидар Лукарски намекна, че лицензът на фирмата е отнет във връзка със заплаха на финансовата сигурност на страната.

LIC33 е представeна като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньорство с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. До момента обаче на сайта са представени само проектите в България.

На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности не се посочват.

В съобщението на инвеститорите отпреди няколко дни се посочва, че предишният собственик на Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД) окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро.