Трите държави са ядрото на групата, но към него се прибавят страните от Западните Балкани, заявили своята европейска перспектива, обясни пред журналисти председателят на българския парламент Димитър Главчев след среща с председателя на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис.

Балканската група не е затворен кръг, тя е лост за задвижване в рамките на ЕС на демократичните принципи на равнопоставеност. Във връзка с това пътят за присъединяване на Македония към нея е открит, подчерта гръцкият гост. Той напомни, че Скопие има подкрепата на Атина за членство в ЕС, след като изпълни всички критерии.

Главчев на свой ред каза, че Западните Балкани са приоритет за българското председателство на Съвета на ЕС.

Според Вуцис предстоящото председателство на България идва в подходящ момент и то може да действа като едно "Балканско председателство", както е отбелязал и премиерът Бойко Борисов. Тази идея бе топло приета от ръководителите на България, на Сърбия, на Румъния и на Гърция, които се срещнаха неотдавна във Варна, припомни Вуцис, цитиран от БТА.

По думите му гръцко-българските отношения са движещата сила не само на вътрешнобалканското сътрудничество, но и на общия стремеж да се постави Югоизточна Европа в центъра на приоритетите на ЕС.

Главчев е запознал Вуцис с идеята и общите възможности за развитие на региона като енергиен хъб. Установихме и общи проблеми, по които да се търсят общи решения, отбеляза още председателят на НС.

Николаос Вуцис направи обръщение към българските си колеги. Той е на официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент Димитър Главчев.

Вуцис благодари горещо за поканата и гостоприемството, както и за честта да произнесе слово от трибуната на парламента. По думите на Вуцис, необходимо е да се постави отново на масата на европейския дневен ред обсъждането на процеса на приемането в ЕС на Западните Балкани.

Благодарение на нашия опит като държави членки на ЕС можем да предложим експертиза на нашите съседи и да допринесем за бързия процес на преговорите, посочи той.

Вуцис очерта няколко цели на съвместна работа - утвърждаване на сигурността в региона на Югоизточна Европа чрез преодоляването на националистическите настроения, които действат възпиращо за прогреса и благоденствието; съвместна работа по проблема с емиграцията и бежанците; сътрудничество в сектори като транспорт, енергетика.

България и Гърция могат да работят заедно, за да не се превърне ЕС във формален съюз на концентрични кръгове с един център или периферийни съюзи на държави, като специални "икономически зони" с постоянни неравенства и социални отклонения, каза Вуцис.