Те са изпратили писмо до ръководствата на двете формации, в което ги призовават да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране на формулата на единство, предаде БТА.

Разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева, заявяват   Нейнски и Димитров и допълват, че това открива пътя на БСП към властта. Разделението изправя дясномислещите хора пред нелогичен избор, като отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ, пишат още двамата бивши сини лидери.
Те вярват, че само създаването на единна формация ще превърне десницата в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната.

Мартин Димитров коментира, че разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ.
"Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът "Синя коалиция", защото всичко друго ни води към пълно унищожение", каза той. Според него, ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

Надежда Нейнски, която оглавяваше СДС от 2002 до 2005 година,  уточни, че  съюз "Единство" е създаден в Боровец на среща в събота и неделя, където са участвали представители на партията от почти всички области на страната.

ДСБ обаче не заявиха, че ще участват в преговори с това ръководство на СДС. На пресконференция от партията декларираха, че не приемат отговорността да са разделяли дясната опозиция и нямат решение за преразглеждане в това отношение.

"Сегашното ръководство на СДС носи тежка отговорност, за това, че в колаборация с ГЕРБ извади СДС от единната десница", коментира и Радан Кънев - член на ръководството на ДСБ. "Разделянето на десницата обслужва фактори извън нея и в този смисъл противопоставянето между ГЕРБ и формацията на Меглена Кунева изглежда доста фалшиво, защото в опитите си да разбие Синята коалиция, ГЕРБ всъщност подпомага политическото развитие на нейния проект", добави той.

От ДСБ казаха още, че нищо от това, което виждат в момента, не дава възможност да си помислят, че позиция и към управляващите и тази на сегашните лидери на СДС би съвпаднала. От партията на Костов са категорични, че е немислима коалиция с ГЕРБ в "сегашния му вид" и политика, която води, предаде БТА.
Тъмносините добавиха, че не приемат пораженческия тон на писмото на инициаторите на "Единство". Но отбелязаха, че вододелът е отношението към ГЕРБ и явно има хора, като Нейнски и Димитров, които не споделят намесата на управляващите във вътрешните работи на Синята коалиця.

"Нали ходим на едни и същи конгреси - в Букурещ, на конгреса на ЕНП, колеги са видели, че делегацията там на СДС са направили шпалир за посрещането на делегацията на ГЕРБ, водена от Цветан Цветанов", даде пример пък самият Иван Костов, цитиран от БГНЕС.

"С фракции единение не се прави", коментира пък лидерът на СДС Емил Кабаинов пред "Дневник". Според него "тази история сме я чели" и даде пример с фракцията на Нейнски "Демократична алтернатива", сформирана по времето на Петър Стоянов. "Този нихилизъм, който лъха от тях по отношение на СДС, вреди на партията", каза още той.
Според Кабаиванов всеки има право да се изявява на друг политически терен, ако не е съгласен с решението на СДС да се яви самостоятелно на следващите избори.

През месец май Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДСБ за парламентарния вот догодина, след като вътрешната опозиция срещу Иван Костов надделя. Мартин Димитров, който тогава беше лидер на партията, подаде оставка и попита кой ще носи отговорност, ако СДС получи 1% на вота и не влезе в парламента. На негово място бе избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който получи повече гласове от Шарков.
От ДСБ заявиха, че започват сами да се готвят за изборите.