Паисиевата история бе преписана за два месеца от 1441 „преписвачи” - българи и чужденци, като всеки от тях е оставил своя адрес, което прави „История Славянобългарска“ автентична.

Преписът бе предаден на свещеника на българския храм Александър Чакърък от собственика на замъка Георги Тумпалов на 21 октомври, съобщи БТА.

Вижте снимки >>>

На церемонията присъстваха генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, дипломати от консулството, като и представители на български и местни медии.
„Българската общност в Одрин е малка, но нашата цел е тук, в тази църква българите, които идват от цял свят, да се чувстват като у дома си. Ние можем да живеем заедно - и българи и турци и гърци, но ако контактуваме помежду си“, сподели отец Александър Чакърък.

„Когато започнахме да преписваме Паисиевата история, не вярвах, че ще има такъв интерес. Опашки се извиваха пред параклиса, хората търпеливо чакаха, за да напишат нещичко. Повечето бяха българи, но имаше и чужденци, а възрастта бе от 2 до 102 години“, коментира Тумпалов.

Дареният на църквата в Одрин препис е първият, но вече има готови още два. Един от тях ще бъде дарен на НИМ, стана ясно в Одрин.