От присъстващите 223 депутати "за" гласуваха - 161, "против" - 50, а 12 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 82-ма народни представители на ГЕРБ, 32-ма от ДПС, 22-ма от РБ, 12 от БДЦ, 10 от АБВ и трима независими. Против се обявиха 36 депутати от БСП, един от Реформаторския блок, 11 от "Атака", един от Патриотичния фронт и 1 независим.

Вижте снимки >>>

Изненадващо против беше съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев. Той опита да обясни от трибуната мотивите си, но не получи разрешение заради парламентарните правила. 

След решението от БСП и "Атака", които гласуваха против, започнаха да викат "Оставка". 

По-рано, след 5 часа ожесточени дебати, финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент поне 2 млрд. лева от дълга да не се налага да бъдат ползвани.

Това доведе до обрат в позицията на ДПС и АБВ, а БДЦ също обяви, че ще подкрепи ратификацията, въпреки обратните заявки на някои депутати. 

Още сутринта лидерът на ДПС Лютви Местан призова за отлагане на гласуването и нови консултации. Той дори заяви, че ако им бъдат представени убедителни числа, са готови да осигурят нужното широко съгласие и е готов да приеме всякакви интерпретации на позицията им.

След като Горанов направи отстъпка, Йордан Цонев от ДПС заяви:

"При намаления дълг и поемане на ангажимента за реформи ще подкрепим дълга. Дебатът се е върнал в рамката, в която е трябвало да бъде от самото начало. За дълг се говори така – консултации между политическите сили, убеждаване в абсолютната необходимост, коригирането му, ако е възможно тогава се влиза в зала и не се говори. Всичко останало е каквото видяхме 2012 – 2013 г.".

Той подчерта, че са удовлетворени от това, че има заявка за реформи с 2 млрд. лева по-малко (от планираното за покриване на 4 млрд. лева дефицит - б.р), но ще следят за правенето на реформи и как се разходва дългът.

Поставените от АБВ условия получиха удовлетворителен отговор, заяви пък председателят ПГ на АБВ Борислав Борисов. Той изтъкна ангажимента на министъра на финансите размерът на дълга да се намали.

Аз това го приемам като съответен отговор на нашия въпрос и изискване за намаляване на дълга", добави той. 

За промяна в позицията на АБВ обаче роля изигра и изказване на вицепремиера и социален министър от тяхната партия Ивайло Калфин, който намекна за оставка, като предупреди, че ако заемът не бъде взет,  не вижда с какво ще е полезен в кабинета.

Ако това мнозинство бъде поставено под съмнение в името на дребни политически сметки, следващия път ще се дискутират 16 млрд., но евро, коментира пък Радан Кънев. Той посочи, че ще подкрепят и на второ четене законопроекта и тогава обясни повече за първото си гласуване. По думите му с вота си е дал знак за някакво несъгласие, защото е останало съмнение за маньовър за подмяна на парламентарното мнозинство. 

"Предвид травматичния начин, по който протече дебатът, разчитам на личните гаранции на премиера за реформи, за да не позволи и стотинка да бъда открадната, както беше досега".

Той предупреди, че когато мнозинството и част от опозицията осигуряват финансова стабилност на правителството, такава стабилност се дава и на фирми, "увиснали като пиявици" на държавата и общините, благодарение на които "сме на този хал", а комфортът за управлението може да се окаже и комфорт "за тези, които и досега са го имали".

Кънев благодари на депутатите от ДПС и АБВ и по-специално на ДПС, защото са в опозиция. 

Коректното и отговорно политическо поведение трябва да се отразява”, коментира той. 

След гласуването депутатите веднага започнаха обсъждане на ратификацията за външния дълг на второ четене. Предложението, отправено от председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, бе подкрепено от 156 народни представители.

Мая Манолова от БСП заяви, че прави предложение за промени между първо и второ четене така, че размерът на заема да бъде редуциран.

Това е мое право, моля да ми бъде дадена възможност. В противен случай закона, който беше приет с пазарлъци в пленарна зала, ще падне пред КС”, предупреди Манолова.

Колегата й Румен Гечев също опита да провали второто гласуване, като обяви, че е внесъл предложение в деловодството да бъдат изтеглени само 3.5 млрд. евро, колкото са нужни, за да се върне заемът за КТБ.

Георги Кадиев пък предложи да се запише 7 млрд. евро вместо 8 млрд. евро дълг.

Цечка Цачева обаче категорично заяви, че няма как да се променят числата в подписан вече договор. И малко по-късно споразумението бе прието и на второ четене.

От БСП заявиха, че маските са паднали, че отстъпката на Горанов е била алиби за ДПС и АБВ и ще остане само на думи. Социалистите призоваха президента да наложи вето.

Премиерът Бойко Борисов цял ден не се появи в залата, въпреки призива на левицата. Там обаче бяха виципремиерите и министрите, заради което днешното редовно заседание на кабинета беше отложено.

По време на дебатите се стигна до безредици, след ожесточен и опит за физически сблъсък между депутати от "Атака" и ПФ.

*Ратифицираните документи са: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?