И 2 млрд. лв. е минимумът от това, което няма да се ползва - от този разчет, който сме направили като сбор от падежите, плюс планирания дефицит (в рамките на 4 млрд. лева - б.р.).

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в пленарна зала при дебатите по ратификацията на три документа за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро (16 млрд. лева).

Вярвам в реформаторския капацитет на това управление, категоричен бе Горанов, имайки предвид усилията за намаляване на дефицита.

След този анонс ДПС и БДЦ заявиха, че ще подкрепят ратификациите за емисията, а АБВ - че ще преосмислят позицията си и в последствие подкрепиха споразумението.

Гласуването >>

"Проведох много консултации, дали навреме, дали не, съдете ме за това. Но разбрах едно - много от партиите, които подкрепят правителството в началото, имаха информационна неяснота. Тя беше преодоляна", заяви Горанов.

16-те милиарда са рамково споразумение с банки посредници, не говорим днес за поемане на дълг. С днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество. Не поемаме и лев дълг днес. Дали ще поемаме повече дълг ще решаваме заедно в следващите години с гласуване на Закона за държавния бюджет, заяви финансовият министър.

"Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си позволил да говоря против поемането на дълг, породен от обстоятелството, че през годините е имало дефицит", каза Горанов.

"Никога не сме си позволявали да критикуваме управлението за това, че поема дълг, а за това, че не полага достатъчно усилия да намали дефицита, за да няма нужда от този дълг", посочи той.

Час по-рано Горанов заяви в пространна аргументация пред депутатите, че 16-те милиарда лева заем, който искаме да вземем вече са изхарчени. Приели сме да има дефицит, но трябва да си плащаме и сметките.

„Г-жо Манолова, Мая, не мога да печатам пари, само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение”, обърна се Горанов персонално към Мая Манолова.

Тази 45-минутна реч очевидно беше Вашата репетиция за бъдеща академична кариера, защото политическата Ви кариера може и да не завърши добре, отговори му Мая Манолова. Тя го подкани да подаде оставка, след като не иска дефицит и влиза в противоречие с премиера.

По думите на Горанов, ако през месец май не се върне мостовият заем от 3 млрд. лева, използван за изплащане на гарантираните влогове от КТБ, договорът може да се удължи с още шест месеца, но през октомври трябва тези пари да се върнат на банките.
Октомври все пак трябва да върнем тези 1.5 млрд. евро, а 12 млрд. лева до края на 2017 година, вече изхарчени пари, трябва да се върнат."

„Обществото очаква от нас да свършим определени задачи. За 2015 година вече сме решили, ще имаме 2.5 млрд. лева преразход. За 2016 и 2017 сме предложили поетапно намаляване на преразхода, но аз искам да няма дефицит”, подчерта Горанов.

Той попита защо финансовият министър трябва да е лошия, тъй като има относително малък бюджет.
Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие”, каза още Владислав Горанов.

Горанов припомни, че имаме да връщаме 12 млрд. лв. до 2017 г. и никой не може да ги оспори. Дебатът трябва да бъде за дефицита, категоричен е министърът, но, ако няма дефицит, коментира той, лявата доктрина ще "закъса тежко".

Той припомни, че от 2009 г. нашето общество живее непрекъснато в заеми, както и, че в бюджета за т.г. вече е заложен 2,5 млрд лв. преразход. Най-малката сума, за която трябва да се подготвим е 14,5 млрд. лв., за 2016-17 сме предложили поетапно намаляване на преразхода, но все още бюджетът ще има дефицит, обясни финансист номер едно.

Горанов обяви, че той и ГЕРБ са против вдигане на данъците, защото политика се прави през разходната част на бюджета, а не през приходната.

Затова, обясни министърът, дефицитът трябва да бъде финансиран и, ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките.

АНКЕТА: Да се емитира ли дълг от 8 млрд. евро?