Коментари - НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява | Днес.dir.bg

НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява

Смъртността в България намалява и се връща до предпандемичното ниво, но все още е високо за държава от ЕС 

Обратно в новината

Коментари - НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява | Днес.dir.bg

Коментари

За мангалите, емигрантите и други работи. В Европа освен етнически българи има и роми емигранти. Както българите, когато се върнат в България са очовечени, така и ромите. Пътувах веднъж във влака с две млади жени, почти момичета, ромки. На светлинни години се отличаваха от пътуващите българи, роми и турци. По начин на обличане, държане и говорене. На басейн - от вероятно 70-80 човека възрастни плюс децата, една единствена жена, ромка, отиде и си взе душ ПРЕДИ да влезе в басейна. (Беше до наш на шезлонга и разбрах, че работи в Германия от разговора й с друга жена.) Така че хайде по-леко с обощенията.

баща 1 и баща 2 колко деца са наплодили с любов

Зевзечето е прав... Раждаемостта не е функция на икономическия просперитет на една държава, дори бих казал обратното. Най-вече е функция на култура, религия, образование и идеология. Всички развити и богати страни в Европа и Азия са с много ниска раждаемост. Всъщност Южна Корея е с толкова ниска раждаемост, че до 60-70 години населението им ще е наполовина. Развитата цивилизация трябва много сериозно да преразгледа цялата си култура и житейска идеология, защото се оказва, че при все всичките си плюсове, тази цивилизация не може да се само-възпроизведе. Много от развитите страни държат висока икономика внасяйки си мигранти. Това лека-полека подменя етническия състав на населението им, но дори се оказва, че новодошлите след 1 поколение също имат малко деца. Тоест, трябва да се внесат още и още. Накрая се оказва, че цялата "развита цивилизация" е една понзи схема.

Има голям смисъл в написаното от теб, благодаря и за оценката. Бих добавил и егоизъм, понякога национална черта. Има хора, които са възпитавани да мислят само за себе си и просто не обичат децата. Сходен процес имаше, поне до скоро, в Китай. Там по държавен закон, може би донякъде се вписва като идеология, имаше стимули за само едно дете в семейство. Осъзнали са, че са твърде много хора, които територията им надали ще може да изхранва. Напоследък като че ли олабиха малко, защото залитнаха в другата крайност и започна да не им излиза сметката. Но никой не е по-силен от природата, засега само в Африка, Индия и арабите се мислят за по-силни. Човешката популация, поне на Земята, рано или късно ще бъде ограничена, по един или друг начин, но има още много време, докато всички го осъзнаят и се справят с проблема по цивилизован начин. Не може само белите да поемат, макар че както е тръгнало, след 100-ина години баш белите ще си живеят що годе просторно в следващите поне 200 години на Марс.

Най-доброто противозачатъчно средство е главно ОБРАЗОВАНИЕТО, качественото естестествено, на жените и впоследствие на мъжете. Жените намериха своето достойно място в обществото, искат по-добър живот за децата си, а и в много отношение превъзхождат мъжете и от там вече планирането и намаляването на раждаемостта и в най-развитите страни! Проблемът не е само икономически!

Майната му на православието!

Зевзече, като гледам са ти зачислили статията да тролиш яко тука. Кое не е вярно? Че в Германия не са добри условията за живот и стандарта не е по-висок ли? Че българите работещи зад граница не се чувстват по-сигурни там където са и нямат повече деца от тукашните си сънародници ли? Кое по-точно? Защото имам три семейства познати работещи и живеещи в три различни страни зад граница и всяка от двойките има по две деца. Ако бяха в България нямаше да има повече от едно със сигурност. У нас всичко е тотално неуредено, заплатите са ниски, цените безбожни, а да гледаш деца и да имаш нормален живот без лишения е невъзможно за огромната част от младите хора освен ако не са някакви айти-та, инженери, лекари, адвокати. Всеки път като си идват в България и се видим и ме питат как може цените в магазините да са по-високи отколкото в Германия и как живеем с тукашните заплати. Публична тайна е че в България големите компании масово те карат да подписваш декларация, че няма да имаш деца или ако излезеш по майчинство си намират начин да те разкарат и не те връщат повече. България е асоциална държава стимулираща роенето на мангали и нищоправци. За тях вечно има пари и помощи, а за белия човек само данъци и хули от администрацията.

Ало, Койчо, троле наш, Не съм аз който троли. Сигурно си врачка, за да кажеш колко деца би имало дадено семейство, ако живееше тук. Държава като Германия, виждам даваш я запример, не може да се похвали с висока раждаемост, във Финландия е колкото нашата. Ти верно ли твърдиш, че там е зле като тук? Същевременно не казваш нищо за държавите в топ 50 по висока рааждаемост, в които няма нито една европейска, дори латиноамериканска няма, повечето са от централна Африка и Близкия изток, където може би е най-хубаво. Трябва по-често да ти се напомня май... Или наистина просто си тролиш?

Тролераст, четене с разбиране владееш ли? Я пак прочети хубаво какво съм написал. Именно понеже там е по-добра средата за живот и по-добър стандарта затова и БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ ТАМ ИМАТ ПО-ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ У НАС!!!!!! Или си олигофрен или се правиш на такъв!!!! Правя съпоставка между българите от български етнически произход живеещи и работещи в България и такива, които живеят и работят зад граница и определено тези живеещи извън България живеят много по-добре, по-спокойно, с по-висок стандарт и поради това могат да си позволят да имат и повече деца за разлика от българите живеещи в самата България. Хлебарките от Африка, Южна Америка или Азия не ме интересуват. В тия страни дето ти споменаваш местните освен да гледат добитъка и да се шибат по цял ден друго не правят. Е, стрелят се и се трепят чат-пат ама това здравна култура, семейно планиране и тн. са неизвестни за тях неща, но пак белия човек е виновен, че им дава помощи и им позволява да се множат като хлебарки, а от тях полза никаква, та не отклонявай темата, а кажи защо в така хубавата европейска и демократична България масово се раждат мангалчета, а не българчета? Апропо в Германия най-популярните имена вече са Ахмед и Мохамед тъй, че и те са тръгнали бързо към светлото евроафриканско бъдеще на Германистания.

Ало, Койчо, троле наш, Тролераст може да викаш на баща си, който те е родил. Чета, при това с по-голямо разбиране от теб, нищо че си въобразяваш обратното. Предвид профила на емиграните - предимно млади хора в работоспособна и репродуктивна възраст, много ясно, че ще имат по-висока раждаемост. Да не би да искаш да раждат по-малко от останалите тук възрастни? Просто нямаш еднаква база за сравнение, без дори да осъзнаваш какво точно означава това. Май наистина само си тролиш?

От десетки години наред не се анализират факторите на намляването на населението и не се посочват причините за това намаляване: Това е най-щекотливия и най-важен проблем на страната ни през последните 25-30 години. Споменава се бегло че населението намалява и раждаемостта се намалява и увеличава. Не се посочва сравнителен анализ на тази констатация - спрямо коя година е това и какъв процент е по отношение на общото население, по отношение на населението което е останало в България. Предполага се, че към настоящия момент около 1300 000 до 1400 000 българи са даз граница. Около 1000 000 до 1300 000 са починали в повече от новородените българи за близо 30 години насам. От българите зад граница 1300 000 - 1400 000 повечето от половината от тях са вече невъзвращенци. Останалата част някои от тях си идват, остават и после пак заминават или като сезонни работници, или като отново започващи нова работа в друга страна. Починалите за 30 години в повече от новородените деца също за 30 години могат да се изчислят приблизително като на 50-70000 новородени се падаха и падат починали 100000 до 110000 годишно

Има една основна причина и тя е ниския стандарт на живот. Хората искат да получават достатъчно пари, за да живеят нормално и са готови да работят стабилно и да спазват правилата и законите ако срещу това получават адекватно заплащане, добро отношение и разбира се адекватни социални, битови, административни и други услуги. Сега сме в ЕС и това е възможно - хващаш си нещата и отиваш където ти е кеф. Как иначе мнозинството българи дето родния трудов пазар отхвърля отиват на Запад и стават добри и послушни работници. Ето това е голямата тайна, която никой не иска да назове. В България няма икономика, а има печалбарство и капитализъм в най-долния, върл и дивашки вид. Съвременно робство и експлоатация. Образователната система е абсолютно неадекватна. Учиш, завършваш, започваш работа и след няколко години се оказва, че пак трябва да учиш, за да смениш професията поради различни причини. На доста хора се случва. Тогава какъв е смисъла да губиш 15 години да учиш като после пак губиш още? Не на всеки се налага, но има доста хора. Ето например едно време в България имаше страшно много инженери, химици, технолози и специалисти. След приватизацията огромен брой от тези хора останаха на улицата и напуснаха България. Сега бизнеса реве, че нямало кадри. Ами откъде да дойдат бе? Днес си решил, че ще садиш картофи, а утре ще сглобяваш коли и някой е длъжен да седи да те чака ли? Тук във фирма Х един специалист високообразован взима да речем 5 бона. В Германия освен, че взима поне с 40 % отгоре му дават служебен автомобил, телефон, осигуряват му пари за квартира или му покриват част от вноската по ипотеката. В България фирмите дето правят това се броят на пръсти и заплащането пак е по-ниско. Докато сме подизпълнители на западняците и бачкаме на ишлеме за жълти стотинки ще е все така.

Дрън та пляс... Вероятно в Чад и Южен Судан стандартът е по-висок, понеже раждаемостите им са от най-високите.

В Чад толкова им е акъла и изобщо не го мислят.

Именно. Значи това е водещият критерий. Стандарти на живот, благоденствие... тинтири-минтири за баламурници.

Не е вярно това. Има поне един анализ, изготвен за КСНС към президента. Публикуван е.

ЕС ни удари и по това. И по смъртност 9 от първите 10 държави са стандартно от източна Европа - преди ние номер 1, сега Украйна. Само Лесото се наместваше между нас.

как населението е намаляло с 2220 човека 57 хил бебета 100 хил. починали нещо не излиза

Не е въпроса колко са бебетата дето се раждат, а от какъв етнос са? Каква разлика, че са се родили повече деца при положение, че над половината от тях са Ахмед, Асан и Асен, живеят в гета, катуни, неграмотия и мизерия и от малки са научени да не спазват закона, да джебчийстват и да бягат от училище. Когато държавотворния елемент в тая страна, а именно младите, умни, БЕЛИ, български граждани, от българския етнос, започнат масово да имат поне по 2-3 деца тогава такава статистика ще има значение. Другото са цифри радващи единствено едни партии и техните ръководства потриващи ръчички, че неграмотния им електорат се увеличава.

Къде е демографът Делян сега да излезе и да каже колко големи глупости говори и да се извини. Ако всичкото му говорене е толкова вярно колкото изказването му по тази тема и ако имам малко морал, трябва да се самозаточи в някой хасковски апартамент и да излиза само да хвърля боклука. Като си помисля, че той е само един от тия дето са съвременната ни политическа класа и животи и съдби зависят от тях....

След ковид идиотизма, където по света има срив на раждаемост, дори за България може да излязат повече. Причината е преден срив, а не последващ възход. А колкото и странно да е, БСП може да се хвали, че при тях винаги има ръст. До 2009г е ръст на раждаемост, но после идва ГЕРБ и срив. 2014г единствено изключение - след Орешарски. После пак срив. И БСП участваше в правителство после. ;) Къде на майтап, къде не, но е факт.

Не е вярно това. Реално при БСП(к) има траен спад от 1950 година, продължил някъде до 1997. През 1950 при 60% от населението под 30 години и 80% под 40 и баба знае да има висока раждаемост с ниска смъртност, съответно висок прираст, около 1,5%, който с течение на годините спада и след 1987 става вече отрицателен. Причината не винаги е била, че нещата вървят на зле, напроотив даже. Най-високите раждаемости са сред най-бедните държави (Нигер, Ангола, Бенин, Мали, Уганда, Чад, ДР Конго, Сомалия, Южен Судан, Мозамбик), а най-ниските - сред най-богатите. Нашата не е най-ниската, дори сред 20-те най-ниски не е. Който се опитва да спекулира как през социализма България станала 9 милиона, трябва да му се напомня за инерцията в демографските процеси, по специално за набраната преди ВСВ, и колко време трябва за да се обърне посоката им.

Демографията и запазването на българския етнос трябва да са първа точка в политиката на всяка българска партия (освен крайно социално левите, които винаги са били безродници и поддръжници на глобализма). Но уви, Европейският съюз направи така че да е расистко ако някоя партия каже нещо на тема етнос, дори религия. За ЕС всички са еднакви и заменими... мъжът може да е жена, жената може да е мъж, черният може да е бял, белият може да е черен, черен мюсюлманин от Судан може да замени етнически французин и това някак не е проблем, даже сякаш се подкрепя от ЕС.

Тези, които ще са пенсионери след 20-тина години, няма да има кой да им плаща пенсиите, няма да има достатъчно работещи. :)))) Дермокрация, баце 2.5 милиона българи ги няма :)

Пенсии ще има кой да изплаща. Затова вече има индивидуални партиди - за да е ясно кой какво е натрупал и за да не могат разни комунисти с по няколко куфара "ничии" пари да си бият шута зад граница. Който се е осигурявал на минимум да му мисли.

Ха ха, оптимист :))))) Не си наясно с пенсионната система . Натрупаното ти е само цифра без покритие, ако има пари, ще има и пенсия, ако няма пари, социалка за да не ти зарастне дупката на дъ-то :))))

Г–н АКМ, Като че ли не аз, ами ти не си наясно. Това де не ти е като едно време, когато всичките пари за пенсии бяха на разположение на партийната върхушка, т.е. зависят от интересите и решението на няколкостотин човека? Това да не ти е в едно друго време, когато същата партийна върхушка спретна пирамидите и хиперинфлацията, за да вземе и останалото? Пенсионните фондове в съвременния им вид изплащат прнсии вече над 50 години. При това без да зависят от разни локални хиперинфлации или някой друг държавен фалит.

Ти не си зевзек, а си празно тенеке , което дрънчи. Какви "пенсионни фондове" бълнуваш? Имаш едно пикливо допълнително пенсионно осигуряване, където някакви си правят с парите ти каквото си поискат, но тези пари са трохички, реалното ти осигуряване отива за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионер - запознай се със ситемата, във Франция, например, е същото. Та, като стигнеш пенсионна възраст ще имаш една цифричка без покритие и държавата ще трябва да ти изплаща пенсийката, но ако няма откъде да вземе парички, ще ти плати с дедовия:)))) Забавен наивник си. :)))

Г-н АКМ, Аз съм Зевзек, не празно тенеке, което дрънчи. Празно тенеке си ти. Пенсиите на сегашните пенсинери се изплащат от данъци, не от осигуровки. Със системата съм достатъчно добре запознат. Пикливото е, когато се осигуряваш на минимума. Да твърдиш, че били без покритие, е същото като парите в банковата ти сметка да са без покритие. С инвестиции в подобни (не само пенсионни) фондове се занимавам повече от 20 години, внасял съм суми, теглил съм, следя им портфейлите кой какво притежава... Май теб са те будалкали едно време да наливаш пари в пирамиди, а?

А бе откъде накъде някой ще трябва да ми плаща моята пенсия. Изработена е. Къде е фондът и къде са парите в него? Аман.

Изработена е, но с твоите удръжки са плащали на тогавашните пенсионери, а със сегашните удръжки от работещите ще ти плащат на теб. :))))

До АКМ: - Знам, приятелю. Но така беше до 1989 г. И нашите бащи и майки и възрастни баби и дядовци се озъбиха. Пенсионният фонд се оказа опапан. А ние току-що почвахме работа. И велики икономически умове казаха - никога повече няма да оставим пенсионерите на самотек. Вашите и нашите пенсии ще си ги изработим. И ква стана тя - преоблякъл се Илия - погледнал се - пак в тия.

лилави.

Пичове ! Нека НСИ и моралистите- катастрофичари да не ви преписват несъществуващи грехове и задължения. Това ,че майките на децата , създадени от нас не винаги се записват като българчета е проблем , дължащ се на изключително ниският стандарт на живот за българите, живеещи в България. Дори да утроим продукцията- пак същия " феномен " ще виждаме. Нима има вече българин, който не е пратил децата си да следват в чужбина? Тоест да си купят диплома? Нима те не се опитват там да започнат бизнес, да се женят за тамошни граждани или поданици? Ако тръгне- и да се натурализират. Хайде- хайде! Раждат се българчета и няма да изчезне българското.

Идеално значи така ще останат си разделим повече богатства на по малко хора и ще докажем че демонокрацията е по успешен и хубав за хората строй щото ще сапо богати, ама нищо че циганите и мигрантите щели да ни завладеят и управляват трябва да сме толерантнби. А това че имало българска история и цивилизация и тя изчезва абе майната му важното е свобода на словото и на кражбите :)

Мога само да си представя от коя етническа група са новородените в Сливенсака и Ямболска области. Там няма поминък, няма нищо, което да задържа младите българи, дори в областните градове Сливен и Ямбол. Преди 7-8 години минах през Нова Загора и се отбих на центърчето да купя бутилка и бонбони. Още тогава имаше само цигани в магазинчето, а българите изглеждаха толкова окаяно, че спокойно можеш и тях да вземеш за цигани. Сега хотилиерите рИват, че няма кой да работи и ще ни вкарат рязани от бившито СССР. Тези от които почнаха да се избавят Руснаците. Територията може и да остане да се нарича България, но няма да е с българи.

То и в македония само името ще е такова иначе ще ги мачкат шиптърите а македонците /българи ще избягат и ще изчезнат..

Нормално е. От естествена смърт си отиват сега родените през 30-те и 40-те години, когато са се раждали по много деца в семейството. Няма как да я наваксаме със съвременното планиране на средно по 2 деца. Ще се изравнят след 1-2 десетилетия.

Коста Копейкин ще трябва да купува все повече кИбапчИта и бири по изборите, електоратът му се увеличава.

Електоратът от този тип не е на Копейкин, ами е споделен.

Да, за него 80%, за другите останалите 20%.

Кой за колкото се "пребори". Резултатите от изборните секции в ромските квартали са публични.

Остави ромските махали. На Костя хелекторатът го товарят на автобусите и го извозват. Навремето бургаският кмет стана кмет, защото Данчо Лечков му прати няколко хавтобуса "сливналии"... Можеш да гласуваш навсякъде.

Няколко автобуса са има няма 500 човека. Разпръснеш ли ги навсякъде, не можеш да ги уловиш. Обаче в махалите си стоят с хиляди. Искаш да кажеш, че никой не им ползва услугите на място ли? Ползват ги и при това в почти същата пропорция.

Братя Мангасарян станаха повече и обърнаха тенденцията. Погледнете само в кои градове има ръст - Пловдив, Стара Загора, Сливен...

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 27.7%, а на мъжете - 19.5%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях, посочват от НСИ. Все аргументи в полза на ранното пенсиониране на жените : ))

Цял живот тормозят - тъщи, зълви, снахи, свати, лели, стринки... Понакога си тръгват с къщата, как да не се спомине човек от ранна смърт. След това и част от пенсията на съпруга си продължават да получават.

Вдигат само София и сиганскте градове...

Браво, ще има повече избиратели на ДПС-ГРОБ

Въпросът е не колко бебета са родени, а какъв им е етносът, защото в България тече подмяна - циганите започват да стават огромен процент от населението....

Такава етническа подмяна тече в цяла Европа... Не го казвам да се успокояваме де. Просто да си знаем че не сме специални.

Повече ромчета, които след 18 години няма да допринасят, а ще са в тежест за социалната система.

Ало, дир-а, Поръчах си двама швепсове, защо сте ми ги изтрили, преди да ги донесете? Какво съм ви виновен, че преди мен някой бил поръчал водчици, конячета или ромчета?

Какви ромчета, какви ракийки, какви конячета или пък бирички по това време? Ти имаш предвид - ЦИГАНИ!! Повтаряй ЦИ-ГА-НИ!!

Коментари - НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява | Днес.dir.bg

НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява

Смъртността в България намалява и се връща до предпандемичното ниво, но все още е високо за държава от ЕС 

Обратно в новината

Коментари - НСИ потвърди: Повече бебета са родени през 2023 г., но населението застарява и намалява | Днес.dir.bg

Коментари

За мангалите, емигрантите и други работи. В Европа освен етнически българи има и роми емигранти. Както българите, когато се върнат в България са очовечени, така и ромите. Пътувах веднъж във влака с две млади жени, почти момичета, ромки. На светлинни години се отличаваха от пътуващите българи, роми и турци. По начин на обличане, държане и говорене. На басейн - от вероятно 70-80 човека възрастни плюс децата, една единствена жена, ромка, отиде и си взе душ ПРЕДИ да влезе в басейна. (Беше до наш на шезлонга и разбрах, че работи в Германия от разговора й с друга жена.) Така че хайде по-леко с обощенията.

баща 1 и баща 2 колко деца са наплодили с любов

Зевзечето е прав... Раждаемостта не е функция на икономическия просперитет на една държава, дори бих казал обратното. Най-вече е функция на култура, религия, образование и идеология. Всички развити и богати страни в Европа и Азия са с много ниска раждаемост. Всъщност Южна Корея е с толкова ниска раждаемост, че до 60-70 години населението им ще е наполовина. Развитата цивилизация трябва много сериозно да преразгледа цялата си култура и житейска идеология, защото се оказва, че при все всичките си плюсове, тази цивилизация не може да се само-възпроизведе. Много от развитите страни държат висока икономика внасяйки си мигранти. Това лека-полека подменя етническия състав на населението им, но дори се оказва, че новодошлите след 1 поколение също имат малко деца. Тоест, трябва да се внесат още и още. Накрая се оказва, че цялата "развита цивилизация" е една понзи схема.

Има голям смисъл в написаното от теб, благодаря и за оценката. Бих добавил и егоизъм, понякога национална черта. Има хора, които са възпитавани да мислят само за себе си и просто не обичат децата. Сходен процес имаше, поне до скоро, в Китай. Там по държавен закон, може би донякъде се вписва като идеология, имаше стимули за само едно дете в семейство. Осъзнали са, че са твърде много хора, които територията им надали ще може да изхранва. Напоследък като че ли олабиха малко, защото залитнаха в другата крайност и започна да не им излиза сметката. Но никой не е по-силен от природата, засега само в Африка, Индия и арабите се мислят за по-силни. Човешката популация, поне на Земята, рано или късно ще бъде ограничена, по един или друг начин, но има още много време, докато всички го осъзнаят и се справят с проблема по цивилизован начин. Не може само белите да поемат, макар че както е тръгнало, след 100-ина години баш белите ще си живеят що годе просторно в следващите поне 200 години на Марс.

Най-доброто противозачатъчно средство е главно ОБРАЗОВАНИЕТО, качественото естестествено, на жените и впоследствие на мъжете. Жените намериха своето достойно място в обществото, искат по-добър живот за децата си, а и в много отношение превъзхождат мъжете и от там вече планирането и намаляването на раждаемостта и в най-развитите страни! Проблемът не е само икономически!

Майната му на православието!

Зевзече, като гледам са ти зачислили статията да тролиш яко тука. Кое не е вярно? Че в Германия не са добри условията за живот и стандарта не е по-висок ли? Че българите работещи зад граница не се чувстват по-сигурни там където са и нямат повече деца от тукашните си сънародници ли? Кое по-точно? Защото имам три семейства познати работещи и живеещи в три различни страни зад граница и всяка от двойките има по две деца. Ако бяха в България нямаше да има повече от едно със сигурност. У нас всичко е тотално неуредено, заплатите са ниски, цените безбожни, а да гледаш деца и да имаш нормален живот без лишения е невъзможно за огромната част от младите хора освен ако не са някакви айти-та, инженери, лекари, адвокати. Всеки път като си идват в България и се видим и ме питат как може цените в магазините да са по-високи отколкото в Германия и как живеем с тукашните заплати. Публична тайна е че в България големите компании масово те карат да подписваш декларация, че няма да имаш деца или ако излезеш по майчинство си намират начин да те разкарат и не те връщат повече. България е асоциална държава стимулираща роенето на мангали и нищоправци. За тях вечно има пари и помощи, а за белия човек само данъци и хули от администрацията.

Ало, Койчо, троле наш, Не съм аз който троли. Сигурно си врачка, за да кажеш колко деца би имало дадено семейство, ако живееше тук. Държава като Германия, виждам даваш я запример, не може да се похвали с висока раждаемост, във Финландия е колкото нашата. Ти верно ли твърдиш, че там е зле като тук? Същевременно не казваш нищо за държавите в топ 50 по висока рааждаемост, в които няма нито една европейска, дори латиноамериканска няма, повечето са от централна Африка и Близкия изток, където може би е най-хубаво. Трябва по-често да ти се напомня май... Или наистина просто си тролиш?

Тролераст, четене с разбиране владееш ли? Я пак прочети хубаво какво съм написал. Именно понеже там е по-добра средата за живот и по-добър стандарта затова и БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ ТАМ ИМАТ ПО-ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ У НАС!!!!!! Или си олигофрен или се правиш на такъв!!!! Правя съпоставка между българите от български етнически произход живеещи и работещи в България и такива, които живеят и работят зад граница и определено тези живеещи извън България живеят много по-добре, по-спокойно, с по-висок стандарт и поради това могат да си позволят да имат и повече деца за разлика от българите живеещи в самата България. Хлебарките от Африка, Южна Америка или Азия не ме интересуват. В тия страни дето ти споменаваш местните освен да гледат добитъка и да се шибат по цял ден друго не правят. Е, стрелят се и се трепят чат-пат ама това здравна култура, семейно планиране и тн. са неизвестни за тях неща, но пак белия човек е виновен, че им дава помощи и им позволява да се множат като хлебарки, а от тях полза никаква, та не отклонявай темата, а кажи защо в така хубавата европейска и демократична България масово се раждат мангалчета, а не българчета? Апропо в Германия най-популярните имена вече са Ахмед и Мохамед тъй, че и те са тръгнали бързо към светлото евроафриканско бъдеще на Германистания.

Ало, Койчо, троле наш, Тролераст може да викаш на баща си, който те е родил. Чета, при това с по-голямо разбиране от теб, нищо че си въобразяваш обратното. Предвид профила на емиграните - предимно млади хора в работоспособна и репродуктивна възраст, много ясно, че ще имат по-висока раждаемост. Да не би да искаш да раждат по-малко от останалите тук възрастни? Просто нямаш еднаква база за сравнение, без дори да осъзнаваш какво точно означава това. Май наистина само си тролиш?

От десетки години наред не се анализират факторите на намляването на населението и не се посочват причините за това намаляване: Това е най-щекотливия и най-важен проблем на страната ни през последните 25-30 години. Споменава се бегло че населението намалява и раждаемостта се намалява и увеличава. Не се посочва сравнителен анализ на тази констатация - спрямо коя година е това и какъв процент е по отношение на общото население, по отношение на населението което е останало в България. Предполага се, че към настоящия момент около 1300 000 до 1400 000 българи са даз граница. Около 1000 000 до 1300 000 са починали в повече от новородените българи за близо 30 години насам. От българите зад граница 1300 000 - 1400 000 повечето от половината от тях са вече невъзвращенци. Останалата част някои от тях си идват, остават и после пак заминават или като сезонни работници, или като отново започващи нова работа в друга страна. Починалите за 30 години в повече от новородените деца също за 30 години могат да се изчислят приблизително като на 50-70000 новородени се падаха и падат починали 100000 до 110000 годишно

Има една основна причина и тя е ниския стандарт на живот. Хората искат да получават достатъчно пари, за да живеят нормално и са готови да работят стабилно и да спазват правилата и законите ако срещу това получават адекватно заплащане, добро отношение и разбира се адекватни социални, битови, административни и други услуги. Сега сме в ЕС и това е възможно - хващаш си нещата и отиваш където ти е кеф. Как иначе мнозинството българи дето родния трудов пазар отхвърля отиват на Запад и стават добри и послушни работници. Ето това е голямата тайна, която никой не иска да назове. В България няма икономика, а има печалбарство и капитализъм в най-долния, върл и дивашки вид. Съвременно робство и експлоатация. Образователната система е абсолютно неадекватна. Учиш, завършваш, започваш работа и след няколко години се оказва, че пак трябва да учиш, за да смениш професията поради различни причини. На доста хора се случва. Тогава какъв е смисъла да губиш 15 години да учиш като после пак губиш още? Не на всеки се налага, но има доста хора. Ето например едно време в България имаше страшно много инженери, химици, технолози и специалисти. След приватизацията огромен брой от тези хора останаха на улицата и напуснаха България. Сега бизнеса реве, че нямало кадри. Ами откъде да дойдат бе? Днес си решил, че ще садиш картофи, а утре ще сглобяваш коли и някой е длъжен да седи да те чака ли? Тук във фирма Х един специалист високообразован взима да речем 5 бона. В Германия освен, че взима поне с 40 % отгоре му дават служебен автомобил, телефон, осигуряват му пари за квартира или му покриват част от вноската по ипотеката. В България фирмите дето правят това се броят на пръсти и заплащането пак е по-ниско. Докато сме подизпълнители на западняците и бачкаме на ишлеме за жълти стотинки ще е все така.

Дрън та пляс... Вероятно в Чад и Южен Судан стандартът е по-висок, понеже раждаемостите им са от най-високите.

В Чад толкова им е акъла и изобщо не го мислят.

Именно. Значи това е водещият критерий. Стандарти на живот, благоденствие... тинтири-минтири за баламурници.

Не е вярно това. Има поне един анализ, изготвен за КСНС към президента. Публикуван е.

ЕС ни удари и по това. И по смъртност 9 от първите 10 държави са стандартно от източна Европа - преди ние номер 1, сега Украйна. Само Лесото се наместваше между нас.

как населението е намаляло с 2220 човека 57 хил бебета 100 хил. починали нещо не излиза

Не е въпроса колко са бебетата дето се раждат, а от какъв етнос са? Каква разлика, че са се родили повече деца при положение, че над половината от тях са Ахмед, Асан и Асен, живеят в гета, катуни, неграмотия и мизерия и от малки са научени да не спазват закона, да джебчийстват и да бягат от училище. Когато държавотворния елемент в тая страна, а именно младите, умни, БЕЛИ, български граждани, от българския етнос, започнат масово да имат поне по 2-3 деца тогава такава статистика ще има значение. Другото са цифри радващи единствено едни партии и техните ръководства потриващи ръчички, че неграмотния им електорат се увеличава.

Къде е демографът Делян сега да излезе и да каже колко големи глупости говори и да се извини. Ако всичкото му говорене е толкова вярно колкото изказването му по тази тема и ако имам малко морал, трябва да се самозаточи в някой хасковски апартамент и да излиза само да хвърля боклука. Като си помисля, че той е само един от тия дето са съвременната ни политическа класа и животи и съдби зависят от тях....

След ковид идиотизма, където по света има срив на раждаемост, дори за България може да излязат повече. Причината е преден срив, а не последващ възход. А колкото и странно да е, БСП може да се хвали, че при тях винаги има ръст. До 2009г е ръст на раждаемост, но после идва ГЕРБ и срив. 2014г единствено изключение - след Орешарски. После пак срив. И БСП участваше в правителство после. ;) Къде на майтап, къде не, но е факт.

Не е вярно това. Реално при БСП(к) има траен спад от 1950 година, продължил някъде до 1997. През 1950 при 60% от населението под 30 години и 80% под 40 и баба знае да има висока раждаемост с ниска смъртност, съответно висок прираст, около 1,5%, който с течение на годините спада и след 1987 става вече отрицателен. Причината не винаги е била, че нещата вървят на зле, напроотив даже. Най-високите раждаемости са сред най-бедните държави (Нигер, Ангола, Бенин, Мали, Уганда, Чад, ДР Конго, Сомалия, Южен Судан, Мозамбик), а най-ниските - сред най-богатите. Нашата не е най-ниската, дори сред 20-те най-ниски не е. Който се опитва да спекулира как през социализма България станала 9 милиона, трябва да му се напомня за инерцията в демографските процеси, по специално за набраната преди ВСВ, и колко време трябва за да се обърне посоката им.

Демографията и запазването на българския етнос трябва да са първа точка в политиката на всяка българска партия (освен крайно социално левите, които винаги са били безродници и поддръжници на глобализма). Но уви, Европейският съюз направи така че да е расистко ако някоя партия каже нещо на тема етнос, дори религия. За ЕС всички са еднакви и заменими... мъжът може да е жена, жената може да е мъж, черният може да е бял, белият може да е черен, черен мюсюлманин от Судан може да замени етнически французин и това някак не е проблем, даже сякаш се подкрепя от ЕС.

Тези, които ще са пенсионери след 20-тина години, няма да има кой да им плаща пенсиите, няма да има достатъчно работещи. :)))) Дермокрация, баце 2.5 милиона българи ги няма :)

Пенсии ще има кой да изплаща. Затова вече има индивидуални партиди - за да е ясно кой какво е натрупал и за да не могат разни комунисти с по няколко куфара "ничии" пари да си бият шута зад граница. Който се е осигурявал на минимум да му мисли.

Ха ха, оптимист :))))) Не си наясно с пенсионната система . Натрупаното ти е само цифра без покритие, ако има пари, ще има и пенсия, ако няма пари, социалка за да не ти зарастне дупката на дъ-то :))))

Г–н АКМ, Като че ли не аз, ами ти не си наясно. Това де не ти е като едно време, когато всичките пари за пенсии бяха на разположение на партийната върхушка, т.е. зависят от интересите и решението на няколкостотин човека? Това да не ти е в едно друго време, когато същата партийна върхушка спретна пирамидите и хиперинфлацията, за да вземе и останалото? Пенсионните фондове в съвременния им вид изплащат прнсии вече над 50 години. При това без да зависят от разни локални хиперинфлации или някой друг държавен фалит.

Ти не си зевзек, а си празно тенеке , което дрънчи. Какви "пенсионни фондове" бълнуваш? Имаш едно пикливо допълнително пенсионно осигуряване, където някакви си правят с парите ти каквото си поискат, но тези пари са трохички, реалното ти осигуряване отива за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионер - запознай се със ситемата, във Франция, например, е същото. Та, като стигнеш пенсионна възраст ще имаш една цифричка без покритие и държавата ще трябва да ти изплаща пенсийката, но ако няма откъде да вземе парички, ще ти плати с дедовия:)))) Забавен наивник си. :)))

Г-н АКМ, Аз съм Зевзек, не празно тенеке, което дрънчи. Празно тенеке си ти. Пенсиите на сегашните пенсинери се изплащат от данъци, не от осигуровки. Със системата съм достатъчно добре запознат. Пикливото е, когато се осигуряваш на минимума. Да твърдиш, че били без покритие, е същото като парите в банковата ти сметка да са без покритие. С инвестиции в подобни (не само пенсионни) фондове се занимавам повече от 20 години, внасял съм суми, теглил съм, следя им портфейлите кой какво притежава... Май теб са те будалкали едно време да наливаш пари в пирамиди, а?

А бе откъде накъде някой ще трябва да ми плаща моята пенсия. Изработена е. Къде е фондът и къде са парите в него? Аман.

Изработена е, но с твоите удръжки са плащали на тогавашните пенсионери, а със сегашните удръжки от работещите ще ти плащат на теб. :))))

До АКМ: - Знам, приятелю. Но така беше до 1989 г. И нашите бащи и майки и възрастни баби и дядовци се озъбиха. Пенсионният фонд се оказа опапан. А ние току-що почвахме работа. И велики икономически умове казаха - никога повече няма да оставим пенсионерите на самотек. Вашите и нашите пенсии ще си ги изработим. И ква стана тя - преоблякъл се Илия - погледнал се - пак в тия.

лилави.

Пичове ! Нека НСИ и моралистите- катастрофичари да не ви преписват несъществуващи грехове и задължения. Това ,че майките на децата , създадени от нас не винаги се записват като българчета е проблем , дължащ се на изключително ниският стандарт на живот за българите, живеещи в България. Дори да утроим продукцията- пак същия " феномен " ще виждаме. Нима има вече българин, който не е пратил децата си да следват в чужбина? Тоест да си купят диплома? Нима те не се опитват там да започнат бизнес, да се женят за тамошни граждани или поданици? Ако тръгне- и да се натурализират. Хайде- хайде! Раждат се българчета и няма да изчезне българското.

Идеално значи така ще останат си разделим повече богатства на по малко хора и ще докажем че демонокрацията е по успешен и хубав за хората строй щото ще сапо богати, ама нищо че циганите и мигрантите щели да ни завладеят и управляват трябва да сме толерантнби. А това че имало българска история и цивилизация и тя изчезва абе майната му важното е свобода на словото и на кражбите :)

Мога само да си представя от коя етническа група са новородените в Сливенсака и Ямболска области. Там няма поминък, няма нищо, което да задържа младите българи, дори в областните градове Сливен и Ямбол. Преди 7-8 години минах през Нова Загора и се отбих на центърчето да купя бутилка и бонбони. Още тогава имаше само цигани в магазинчето, а българите изглеждаха толкова окаяно, че спокойно можеш и тях да вземеш за цигани. Сега хотилиерите рИват, че няма кой да работи и ще ни вкарат рязани от бившито СССР. Тези от които почнаха да се избавят Руснаците. Територията може и да остане да се нарича България, но няма да е с българи.

То и в македония само името ще е такова иначе ще ги мачкат шиптърите а македонците /българи ще избягат и ще изчезнат..

Нормално е. От естествена смърт си отиват сега родените през 30-те и 40-те години, когато са се раждали по много деца в семейството. Няма как да я наваксаме със съвременното планиране на средно по 2 деца. Ще се изравнят след 1-2 десетилетия.

Коста Копейкин ще трябва да купува все повече кИбапчИта и бири по изборите, електоратът му се увеличава.

Електоратът от този тип не е на Копейкин, ами е споделен.

Да, за него 80%, за другите останалите 20%.

Кой за колкото се "пребори". Резултатите от изборните секции в ромските квартали са публични.

Остави ромските махали. На Костя хелекторатът го товарят на автобусите и го извозват. Навремето бургаският кмет стана кмет, защото Данчо Лечков му прати няколко хавтобуса "сливналии"... Можеш да гласуваш навсякъде.

Няколко автобуса са има няма 500 човека. Разпръснеш ли ги навсякъде, не можеш да ги уловиш. Обаче в махалите си стоят с хиляди. Искаш да кажеш, че никой не им ползва услугите на място ли? Ползват ги и при това в почти същата пропорция.

Братя Мангасарян станаха повече и обърнаха тенденцията. Погледнете само в кои градове има ръст - Пловдив, Стара Загора, Сливен...

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 27.7%, а на мъжете - 19.5%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях, посочват от НСИ. Все аргументи в полза на ранното пенсиониране на жените : ))

Цял живот тормозят - тъщи, зълви, снахи, свати, лели, стринки... Понакога си тръгват с къщата, как да не се спомине човек от ранна смърт. След това и част от пенсията на съпруга си продължават да получават.

Вдигат само София и сиганскте градове...

Браво, ще има повече избиратели на ДПС-ГРОБ

Въпросът е не колко бебета са родени, а какъв им е етносът, защото в България тече подмяна - циганите започват да стават огромен процент от населението....

Такава етническа подмяна тече в цяла Европа... Не го казвам да се успокояваме де. Просто да си знаем че не сме специални.

Повече ромчета, които след 18 години няма да допринасят, а ще са в тежест за социалната система.

Ало, дир-а, Поръчах си двама швепсове, защо сте ми ги изтрили, преди да ги донесете? Какво съм ви виновен, че преди мен някой бил поръчал водчици, конячета или ромчета?

Какви ромчета, какви ракийки, какви конячета или пък бирички по това време? Ти имаш предвид - ЦИГАНИ!! Повтаряй ЦИ-ГА-НИ!!