Испанският премиер Педро Санчес заяви, че след дълъг размисъл за бъдещето си е решил да остане на поста си и да продължи да ръководи страната, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Санчес, който е на власт от 2018 г., смая сънародниците си, като обяви в отворено писмо в мрежата "Екс", че си взема почивка, за да обмисли дали си струва да остане начело на правителството.

Това стана след новината, че испански съд е започнал разследване срещу съпругата на Санчес Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция.

Отделен съд разглежда жалбата на мадридската прокуратура за прекратяване на делото поради липса на доказателства.

Премиерът настоява, че Гомес е невинна и обвини опозиционните лидери Алберто Нунес Фейхоо от Народната партия (НП) и Сантяго Абаскал от крайнодясната "Вокс", че си сътрудничат с хората, разпространяващи разни твърдения срещу съпругата му.

"Реших да продължа, с дори повече сила, ако е възможно, да работя начело на правителството на Испания", заяви 52-годишният Санчес в телевизионно обръщение, като по този начин предотврати политическа криза в Испания. Премиерът изрази намерението си да работи "неуморно и с твърдост".

Той допълни, че срещу него и семейството му се води "очерняща кампания", която няма да спре. "Но ще се справим: важното е, че искаме да ви благодарим за изразената солидарност, получена отвсякъде", допълни премиерът социалист.

Изявлението му слага край на дните на очакване в Испания и на страховете, че ще настъпи политическа несигурност, ако министър-председателят подаде оставка, отбелязва испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Неизвестността беше подхранвана от жалба за корупция, подадена миналата седмица в мадридския съд от организацията "Чисти ръце", определяща себе си като "синдикат" и основана от адвокат и бивш политик с връзки с испанската крайна десница, въпреки че настоява, че е политически независима.