Най-много социалисти се събраха в София - около 8000 души според организаторите. Водени от лидера на партията Михаил Миков и леви депутати, те размахваха лозунги "Време за справедливост", "Справдливост", "Солидарност", "Искаме работа", "За справедливост и достойни старини", "По-справеливо заплащане на труда".

Под звуците на "Моя страна, моя България" и викове „Победа“ шествието отиде до "Братската могила" в Борисовата градина, където беше посрещнато от народни песни и танци.
Вижте снимки >>>

Председателят на БСП-София Калоян Паргов обяви, че БСП ще продължи да бъде на улицата и да защитава правата на трудещите се.

"Търпимостта на БСП се изчерпа и свърши дотук. Време е да гръмне черешотото топче. Време е за справедливост", допълни той.

Миков пък обяви, че Първи май не е ден само на социалистите, политиците и синдикатите, а на всички 272 000 души – "най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лв".

"Отбелязваме 1 май, като социалисти, защото защитата на трудещите се е наша мисия. Осигуряването на достоен живот и намаляването на неравенството са част от нашите предизвикателства, а усилията за справедливо данъчно облагане и защита на българските работни места – част от нашите битки“, каза още лидерът на левицата.

По думите му, когато не протестираш, трудно ще намериш сили да празнуваш.

"На тези, които днес ги няма тук и които гледат на 1 май като някакъв остатък от времената, искам да им кажа, че ако правата не се отстояват, се отнемат. Ако не се празнува 1 май, се протестира на 1 май и има примери за окървавени протести", каза още Миков.

След края на речите, той се включи в хората, поведени от социалистката Корнелия Нинова.



По време на тържествата бе представена инициативата за поставяне на паметен знак по повод 25-ата годишнина от първия празник на в. "Дума" и левия печат, съобщиха от БСП.