Районната прокуратура в Бургас внесе обвинителен акт срещу бизнесмена и общински съветник Бенчо Бенчев, обвинен за спомагане на Димитър Желязков-Митьо Очите да избегне наказателно преследване, в държане на боеприпаси без разрешително, както и в държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за което не е взел необходимите мерки за сигурност, съобщиха от държавното обвинение.

Бенчев, който бе зам.-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП, е обвинен за това, че в периода от 2 август м.г. до 4 август м.г. в Гърция и Турция е спомогнал на Митьо Очите да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване. На 2 август бизнесменът е транспортирал с лек автомобил Желязков от Солун до Истанбул, след което до 4 август му е предоставил за ползване стая в хотел „Рамада“, която била резервирана на името на Бенчо Бенчев.

Второто обвинение срещу общинския съветник е за това, че на 5 август м.г. в дома си в Бургас е държал 57 броя фабрични патрони, представляващи боеприпаси по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, без да има за това разрешително.

Третото обвинение е за това, че в дома си Бенчев е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях - ловна карабина, три пистолета "Байкал" и патрони, но не е взел необходимите мерки за сигурност и не ги е съхранявал в метална каса. 

Очаква се Районният съд в Бургас да насрочи дата за провеждане на разпоредително заседание по делото.