Спецапелативният съд пусна от ареста Димитър Желязков-Митьо Очите. Той ще бъде под домашен арест, но с електронно наблюдение, записаха магистратите. Решението им е окончателно.

Желязков, който беше екстрадиран от Турция преди време, и още 12 души бяха предадени на съд по обвинение, че са организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици.

Желязков е обвинен за ръководител на групата, която действала в периода 2013-2018 г.

Очите беше арестуван в Турция през август 2018 г., а няколко месеца по-късно го екстрадираха у нас. Оттогава бе задържан, почти 4 г. В същото време делото срещу него не може да тръгне по същество, защото има спор по кои от 10-те обвинения може да бъде съден заради процедурата по екстрадиране от Турция. Дори съдът веднъж върна делото на прокуратурата, а тя бързо поправи грешките в обвинителния акт.

Обвинения по делото бяха повдигнати и на бившия общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Първоначално Районната прокуратура поиска две години условно с три години изпитателен срок, но съдът се произнесе оправдателно.