Районен съд - Бургас проведе поредно заседание по делото за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Чрез видеоконферентна връзка със Софийския затвор бе изслушан свидетелят Димитър Желязков-Очите, съобщи BurgasNews.

Пред съда Очите заяви, че с Бенчев се срещнали случайно в Гърция, оттам заедно пътували до Истанбул. Това е и версията на Бенчев от началото на процеса.

Съдът отново да позволи Бенчо Бенчев да си направи прегледи при двама медицински специалисти в Турция - на 16.07.2020 г. и на 05.08.2020 г. Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешаване на съда да пътува до Република Турция, тъй като видно от отговорите на РЗИ - Бургас и главен секретар на МЗ, при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е следвало да бъде поставен под 14-дневна карантина, съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Защитата пледира това поведение на Бенчев да бъде оценено от съдебния състав като уважително към правораздаването. Представителите на Районна прокуратура - Бургас счетоха това искане за неоснователно.

Зърненият бос Бенчо Бенчев

Снимка: Булфото

Районен съд - Бургас разреши на подсъдимия временно да напуска многократно пределите на Република България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в Истанбул.

За съда е безспорно, че до момента Бенчев има безупречно процесуално поведение и изцяло съобразено с целите на настоящия процес - разкриване на обективната истина. За своето разрешение - подсъдимият да напуска пределите на Република България за лечение, съдът бе мотивиран от времевия период между двете уговорени посещения на лечебни заведения в Република Турция и задължителната 14-дневна карантина при евентуално завръщане през този период. Районен съд - Бургас отчете и периода, необходим на различните държавни органи да приведат в изпълнение настоящото разрешение на съда, в случай че определението влезе в сила.

Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7- дневен срок пред въззивна инстанция.

Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.

Бенчев е привлечен за това, че в периода от 2-4. 08. 2018-а в Гърция и Турция е укривал Димитър Желязков - Очите, когато беше обявен за издирване. Бенчев е транспортирал с автомобила си Желязков от Солун до Истанбул, където за два дни му беше предоставил хотелската си стая.

Бенчев е обвинен и за това, че на 5.08.2018 г. в дома си в Бургас е държал 57 броя фабрични патрона, без да има разрешително за това. Обвинен е и за това, че на същата дата отново в дома си е държал огнестрелни оръжия - ловна карабина, 100 броя боеприпаси за нея, както и три пистолета с 90 броя патрона за тях, като не взел необходимите мерки за сигурност и мерките, предвидени в надлежните законови правилници, наредби или инструкции.

Снимка: Булфото

Междувременно стана ясно, че 39-годишен криминално проявен бургазлия е задържан от служители на отдел "Криминална полиция" и Специализираните полицейски сили в района на бензиностанция в бургаския квартал "Победа", съобщиха от полицията.

Предстои повдигане на обвинение за изнудване и рекет. Бургазлията е стар познайник на полицията, като през 2018 г. бе задържан за участие в организирана престъпна група.

Работата по случая продължава от служители на отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР-Бургас. По непотвърдена информация, задържаният е основен свидетел по делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите.