4381 достигна броят на иззетите предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности от офиси на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Вижте снимки

Действията по разследването срещу собственика на "Нове холдинг", който е в Дубай, но се издирва от българските власти, продължават в сградата на „Нове Интернал“ ЕООД на столичната ул. „Московска“ №43. В хода на извършените претърсвания са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от Божков по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта.

Паралелно се извършват действия по претърсвания и изземвания и от помещения, находящи се на бул. „Васил Левски“ №79. Оттам са иззети още 106 броя предмета.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, допълват от държавното обвинение.