Временната комисия в парламента, която нищи аферата в Митниците, изслуша бившия министър на финансите Асен Василев, а преди него и бивши митнически началници, които са били преместени от Петя Банкова, обвиняема за ОПГ за пране на пари и контрабанда заедно с баща и син Димитрови, като към групата беше причислен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Пред комисията Асен Василев отрече да познава Марин и Стефан Димитрови. Каза още, че те не са идвали в Министерство на финансите и добави, че това могат да го докажат видеозаписите от охранителните камери.

"Не ги познавам двете лица. Тези лица не са посещавали Министерството на финансите. Не съм се срещал с тях. Това го каза новият министър на финансите", заяви Василев по адрес на Людмила Петкова. По думите му списъкът за посещения при министъра минава първо през началника на кабинета му. "Министерството на финансите не е отворен храм", каза той и обобщи, че става въпрос за персонална атака срещу него.

"Това е изфабрикуван опит за атака срещу мен", каза Василев по повод документ, подписан от служител на охранителна фирма и предоставен на временната комисия в НС от финансовата министърка Людмила Петкова. Според твърдението на автора на документа, който се е подписал под него, баща и син Димитрови са посещавали МФ в края на миналата година.

Йордан Цонев пък напомни на Василев, че няма как да се възползват от твърдението му, че видеокамерите ще го докажат, че Димитрови не са идвали, тъй като още на предишното заседание на комисията се разбра, че видеозаписите се пазят само един месец.

Снимка: БТА

Румен Гечев от БСП защити Василев, като посочи, че няма как да повярва на хвърчаща бележка и в случая имаме дума срещу дума. "Човекът, който го е дал, аз откъде да съм сигурен, че това е лицето?", усъмни се соцдепутатът в достоверността на документа. И добави, че става дума за един лист без дата, на който не е извършена проверка. Гечев допусна, че може всеки от двамата да заблуждава депутатите - и Василев, и авторът на бележката, като добави, че такъв човек може да не съществува.

Снимка: БТА

Рая Назарян от ГЕРБ репликира Гечев да не адвокатства на Асен Василев и напомни, че парламентът е получил подписан документ, който няма как да подложи на експертиза, затова комисията задава въпросите си към Асен Василев.

Венеция Ангова от ПП-ДБ се намеси и посъветва, ако ще бъде проверяван документът с твърдението, че баща и син Димитрови са посещавали МФ, да бъде проверено и "дали е вярно, че служебният министър Людмила Петкова е посещавала кабинета на Делян Пеевски".

Константин Бачийски от ПП-ДБ пък направо предложи още в четвъртък, на последното й заседание, комисията да покани автора на документа за визитата на Димитрови във финансовото министерство.

Снимка: БТА

Председателят на комисията Тошко Йорданов обобщи, че утре ще бъде приет докладът, който ще бъде внесен в прокуратурата, а тя вече ще направи съответните проверки.

"Вчера се оказа, че в МВР през задния вход са влизали без да ги записват. Има основателни съмнения, че може да се случва същото и в МФ", добави депутатът от ИТН.

Асен Василев съобщи още, че от месец на ГКПП "Капитан Андреево", както и на митническите пунктове в Бургас и Варна, работят американски митничари. През април щели да идват и техни колеги от Англия, а когато още е бил министър, е отправил запитване и Австрия да изпрати митнически служители. Обсъждано било също така френски митничари да се присъединят към чуждите им колеги на нашите гранични пунктове след олимпиадата.

"Най-добрият вариант да се пресекат дългогодишни канали е да има чужди митничари", обясни бившият финансов министър. Той беше попитан и за оплакването на Австрия, че на границата австрийските превозвачи са били изнудвани, за да преминат. 

Василев заяви, че е получил оплакването в разговор с австрийската посланичка, която му казала, че на различни пунктове вземат по 120 евро от австрийските превозвачи, за да не чакат на опашка. Василев я свързал с Банкова, за да решат проблема, като за сигнала бил уведомен и тогавашният премиер Николай Денков. 

Снимка: БТА

Йордан Цонев го попита дали тогавашният шеф на полицията в Хасково Недан Хаджиев е трябвало да пресече купуването на гласове.

"Моят въпрос е, след като изтекоха снимки на това лице с обвинените в контрабанда и които са от лятото, очевидно преди той да бъде назначен, дали ви е било известно, че този държавен служител е бил в контакт с такива популярни герои?", обърна се депутатът от ДПС към Василев.

"Не. Краткият отговор е не. Между другото, той е служител на МВР, трябва да питате тях", отвърна Асен Василев.

Преди бившия финансов министър бяха изслушани двама от митничарите, които вече бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова е премествала. Пред депутатите Георги Господинов, който от началник на ГКПП "Капитан Андреево" е бил преместен на друго място и длъжност, заяви, че не е получил обяснение защо го местят, като изтъкна добрите резултати на пункта по негово време.

"На фона на всички тези резултати се случи нещо доста неприятно за мен и колегите ми. Имаше едно прессъобщение от Агенция "Митници", след което на следващия ден започнаха премествания на служители. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници. Обвиняването на служители, които са съвестни, се отразява на техните семейства", разказа Господинов.

"Не е била извършвана проверка за никого от служителите. На мен не ми е известно да е била извършвана проверка във връзка с постъпилите сигнали, за които стана ясно, че няма такива", добави той. Господинов отказа да коментира дали е бил упражняван натиск върху него, за да бъде преместен от позицията, тъй като бил дал информация на разследващите органи. 

И той, и Николай Петков от ГКПП "Лесово" отрекоха върху тях да е бил оказван натиск от политици през годините. И двамата обясниха на депутатите, че няма как да са знаели за канали за контрабанда, защото това е в прерогативите на МВР. Митничарите само извършвали проверки между първа и трета бариера и проверявали митнически декларации. Господинов обясни, че нямат право на наблюдения извън граничния пункт.

Снимка: БТА

Двамата не са чували имената на баща и син Димитрови, нито на Никола Николов-Паскал. "При изпълнение на служебните ни задължения не ни е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност, още повече, че това е работа на други служби", отговориха митническите служители. Според Петков информацията за канали отива в МВР, по линия на наркотрафика, а те не разполагат с такава. "Няма как да установим кой се е занимавал с контрабанда", добави и Господинов.