Северна Корея обвини САЩ днес в политизиране на въпроса с човешките права в изолираната азиатска държава, като обяви, че вижда политическа провокация и конспирация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пхенян ще предприеме твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, който според КНДР използва правата на човека като инструмент за намеса и проява на враждебно поведение спрямо Северна Корея, обяви севернокорейската държвана новинарска агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

КЦТА публикува изявление по този повод на говорител на външното министерство в Пхенян.

Говорителят е имал предвид специалната пратеничка на САЩ по правата на човека за Северна Корея Джули Търнър. Тя посети столиците на Южна Корея - Сеул, и на Япония - Токио, през февруари, за да обсъди въпроси, свързани с КНДР, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в годишен доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван тази седмица, се описва "съществен проблем с човешките права в Северна Корея". В него се споменават достоверни информации за "произволни или незаконни убийства, включително и за убийства без съдебен процес", за хора в неизвестност по принуда; за изтезания или жестоко, безчовечно и унизително отношение към граждани от страна на властите".

Северна Корея критикува САЩ и по повод американския призив към Пхенян да прекрати изстрелването на ракети, което според Вашингтон е нарушение на резолюциите на ООН. В тази връзка КЦТА посочва ракетно изпитание на Южна Корея от този месец.

"Продължаваме нашите мисии по план с цел разширяване на космическото си разузнаване, за да гарантираме безопасността на страната си", се казва в съобщението на КЦТА, в което се цитира говорител на държавната служба за космическо развитие.