Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ вчера, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души, съобщиха американските власти, цитирани от Франс прес и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Американската Национална метеорологична служба (NWS) е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.

Снимка: БТА/АР

Снимки, направени т. нар. "ловци на бури" и публикувани в социалните мрежи, показват огромни черни смерчове, които помитат всичко по пътя си.

Снимка: БТА/АР

Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали влакове.

Снимка: БТА/АР

Кадри от Елкхорн, в покрайнините на Омаха, показват разрушени къщи, отнесени покриви и оголени дървета.

"Спасителите продължават да проверяват засегнатите къщи и оказват помощ на всички пострадали хора", съобщи полицията в Омаха в мрежата "Екс".

Снимка: БТА/АР

По на юг, близо до град Линкълн, торнадо е поразило промишлен хангар. Около 70-те души, които са се намирали там при рухването на сградата, са били евакуирани, но трима са били ранени, макар и без опасност за живота, съобщиха на пресконференция властите на окръг Ланкастър.

Снимка: БТА/АР

Националната метеорологична служба, която издаде вчера множество предупреждения за торнадо в няколко централни американски щата, прогнозира, че торнада ще има и днес, включително до Тексас. 

Снимка: БТА/АР