Софийска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу бившия шеф на Столичното следствие Петър Петров, известен като Пепи Еврото. Привличането към наказателна отговорност е задочно, защото Еврото не е бил открит по време на съвместната акция на СРП и ГДБОХ, проведена във вторник на няколко адреса в столицата.

Досъдебното производство е образувано за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, съобщават от Софийска районна прокуратура.

"По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен П.П., но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване", потвърдиха още от обвинението.

От СРП уточняват, че до момента, в хода на разследването са извършени множество действия - разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на гр. София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

Разследването по случая продължава, а в случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица, гласи официалната информация.

А малко преди да изнесе пресконференция по случая "Осемте джуджета" приближен на бившия следовател беше арестуван пред БТА. Кристиян Христов, който е близък на семейството на Петров, е бил задържан с прокурорско постановление.