Кристиян Христов, който трябваше да даде пресконференция, свързана с "Осемте джуджета", беше задържан малко преди началния ѝ час от служители на ГДБОП. Христов е приближен до Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Междувременно бившата жена на Петров - Любена Петрова, разкри в интервю за негови приближени магистрати, които идвали в ресторанта му и им било обещавано кариерно израстване и материални облаги.

Пресконференцията, озаглавена "Осемте джуджета" отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система", бе обявена за 14 часа в Националния пресклуб на БТА. Минути по-рано обаче, пред сградата на агенцията, служители на ГДБОП наредиха на Кристиян Христов да се качи в кола на главната дирекция, която го отведе.

Христов не оказа съпротива, макар и няколко минути да е настоявал първо да даде преконференцията и след това да бъде отведен от полицаите. Служителите на МВР не се съгласиха и заявиха че трябва да тръгне с тях сега "за разговор" и едва след това ще може да даде пресконференция, предаде БТА.

Формалният собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов е замесен в скандала, станал известен като "Осемте джуджета". Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури, пише в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде. 

Впоследствие неофициално стана ясно, че прокуратурата е постановила Христов да бъде арестуван по разследването, заради което в понеделник вечерта имаше акция в известен столичен ресторант, а Петров (бивш шеф на Столичното следствие) и Размиг Чакърян-Ами бяха обявени за издирване. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Разкрития от бившата жена на Петьо Петров

Междувременно Любена Петров, бивша съпруга на Петьо Петров, каза в интервю за "Антикорупционен фонд", че е разпознала почерка му в писмото-заплаха срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Изразите в писмото до Иван Гешев са изрази, които Петров употребяваше по пет-шест пъти на ден. Няма вариант това писмо да е писано от друг човек", категорична е Петрова. 

В средата на май на пресконференция обвинител №1 показа сканирано копие на заплашителното писмо, което получил след завръщането си от САЩ. В него се настоява той да подаде оставка от поста главен прокурор на България. В писмото пише:  

"Здравей, 
както е казал Мечо Пух "понякога седя и си мисля, а понякога само си седя". 
Е, днеска седя и си мисля: 
Всяка приказка си има край и краят на тази приказка дойде. Настрои всички срещу себе си, остана сам на върха на гола скала. А духа вятър. 
Направи невъобразима глупост с този "взрив". 
Обърна се срещу нас. А това не е донесло на никой нищо добро, още повече, че никога не сме ти поискали нищо - дори и лукче. 
Но ти казвам: Никой няма намерение да предприема каквото и да е било срещу теб. 
Затова те моля: Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един "Enter". Животът продължава и ще имаш своята зона на комфорт. 
Оставам с добри чувства към теб и семейството ти. 
А пък някой ден може и ти да почерпиш пура и уиски. 
Don't worry be happy!"

Петрова разказва и как бившият ѝ мъж имал компромати - "архив с доказателства" срещу магистрати и как е помагал за кариерното израстване на прокурори. 

Случилото се срещу главния прокурор Иван Гешев е една от причините да реши да говори три години по-късно. Другата е, защото се чувствала заплашена от "човек с огромно влияние в съдебната система и с помощници на най-високо ниво в нея". 

"Последните месеци се случиха много страшни неща в тази държава и в някои от тях виждам почерка на моя съпруг", казва още Петрова. Един от примерите за случващите се "страхотии в тая държава" е арестът на неин познат, за когото Петров мислел, че са интимни, а именно Тони Иванов - Парфюма. 

"Първо го спряха за някакви полицейски лампи, опитаха се и политически да го извъртят, защото той е симпатизант на ПП-ДБ. А Петров има една любима приказка: "Като няма доказателства, ще си ги донесем", каза тя във връзка със записите, разпространени от прокуратурата, в които се твърди, че участват Тони Парфюма и Къро. 

Говори и за корупция в съдебната система, като по думите ѝ много корумпирани магистрати са ходили при Петров. "Много зависи от случая, сумите - не са били като за кафе и цигари. Но не само пари - апартаменти, коли, кой от каквото имал нужда. Те все са бедни и все под наем живеят. Някои минаваха само с обещания за кариерно израстване", казва бившата съпруга на Петров. 

Запитана кои са основни партньори на Петьо Еврото в съдебната система тя каза: "Петров винаги е бил на приливи и отливи. Днес те харесва, утре те мрази, в другиден му трябваш и пак те харесва. Но един от основните е Борислав Сарафов.

По повод появилите се снимки преди дни на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов с бившия ѝ мъж и твърдението на заместник главния прокурор, че кадрите са от момент, в който трябвало да се види с главния прокурор, тя коментира: "Гешев никога не е идвал в ресторанта. Сарафов идваше редовно, но рядко със семейството си, идваше по работа". 

Бившият градски прокурор на София Емилия Русинова е другият човек, на когото Еврото разчитал много. Идвала в ресторанта два-три пъти седмично и "едва ли са обсъждали промоции". 

"Петьо Петров, както се оказа, не е най-приятният човек на света и малко хора идваха по приятелска линия, за да си говорят за музика с него и за книги. Малко хора идваха за това. Идваха за пари - дали да оставят, дали да вземат".

Ролята на самата Павлова като съпруга на Еврото била: "Винаги е било шарено. Дали трябва някои да се заснема, дали да се проследи. Според случая и човека"

Любена твърди и че от година и девет месеца не е виждала детето си, което по думите ѝ е отвлечено от бащата, с когото са разведени от март миналата година. Не можела да си намери и адвокат повече от две години, "който да иска да се занимава с това". "Въпреки съдебното решение той реши, че е недосегаем", допълва Петрова. 

Твърди и, че "редовно през хора" получава заплахи от него". "Преди няколко дни разбрах, че съм бременна и вместо да се зарадвам, се ужасих от това каква ще е реакцията на Петров, когато научи за това. Ужасих се какво би направил на момчето, с което живея, какво би направил на мен", споделя още Любена.