6332 е вече общият брой на иззетите от офиса на Васил Божков на ул. "Московска" №43 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, съобщиха от прокуратурата.

При извършени от 3 до 5 август претърсвания в няколко помещения в сградата на "Нове холдинг", в т.ч. гараж и абонатна станция, са иззети нови 268 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брой достигна 6332 предмета, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212 артефакта.

Още в началото на февруари, когато се описваха културните ценности, стана ясно, че колекцията на Божков се състои от над 30 000 експоната и изнасянето й от неговия личен музей и от къщата му ще отнеме месеци.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Вижте видео от претърсени помещения в сградата на ул. "Московска" № 43 >>