Бившият главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е наел гръцки адвокати, които от две седмици работят по жалба за изнудване срещу бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Това съобщи самият Мавродиев в отворено писмо до медиите.

По думите му, вече са събрани доказателства за отправени от Ламбовски заплахи към него - за поискан рекет в особено големи размери, както и "да съсипе мен" и определени политици.

Преди дни бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, когото Татяна Дончева определи като "момчето на СИК" заяви, че е говорил преди две седмици с лидера на "Да, България" Христо Иванов, "за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции - става въпрос за лице, което е много висшепоставено, висш политик, който доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация". Но отказа да каже за кого става въпрос. Пред bTV обаче самият Иванов разкри, че става въпрос за Стоян Мавродиев.

Dir.bg публикува цялото писмо на бившия шеф на ББР без редакторска намеса:

Обръщам се към вас по повод клеветническата кампания, подета срещу мен от Димитър Ламбовски с цел да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо. След огромния публичен конфуз за председателя на партия "Да, България" и нестихващия скандал, в определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!

Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмица по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици.

Тъй като мястото на престъпното деяние е в Гърция - искът ми е  адресиран към гръцките власти. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат предприети действия от гръцките власти, ще ви информирам с всички подробности.

Български адвокати ще подадат жалби в българската прокуратура срещу медиите, позволили си да тиражират анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен.