Директорът на "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия Миляна Велева не е автор на разпространените в интернет т.нар. "Професионални насоки 2020 г." за отразяване на новините, а приписваният й мейл е фалшив.

Заключението на държавното обвинение става ясно от постановление на Софийската районна прокуратура, която е извършила проверка след сигнал, подаден от телевизията, срещу "опита да бъде уронен престижът и авторитетът на най-голямата медийна група и в частност на Миляна Велева".

През месец юни от анонимен електронен адрес до редица медии беше изпратен документ със заглавие "Професионални насоки 2020". Той съдържаше "опорни точки" за отразяването на актуално-публицистични теми, но от Нова телевизия веднага обявиха, че това е фалшива новина и ще търсят правата си по съдебен ред.

По случая е извършена задълбочена проверка от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП за наличие на престъпления по различни състави от наказателния кодекс. В своето постановление прокуратурата приема, че няма основание за образуване на досъдебно производство, а установените данни са за евентуална обида и клевета спрямо Миляна Велева - престъпления от частен характер, които се преследват по отделен законов ред.

Прокуратурата признава, че правото на българските граждани на свободно изразяване е гарантирано от закона и е признак за зрялост на обществото, но изрично подчертава, че то "не бива да се абсолютизира и да служи за оправдания на действия, засягащи грубо и безцеремонно, а най-вече и безпричинно правото на чест и достойнство на обсъжданата личност".