Има забавяне при разглеждането на документите по програмата за финансиране на инвитро процедури на Столичната община. Сигналът е от двойки, кандидатствали за помощта, съобщава БНТ. Председателят на комисията потвърди, че забавянето е заради това, че дълго време Столичният общински съвет не можеше да започне работа. Но има и добра новина - молбите на кандидатствалите ще бъдат разгледани на 8 май, когато ще бъде първото заседание на комисията.

До момента по програмата са родени 50 бебета.

От 4 години Ивана и съпругът й правят опити за инвитро. Тъй като всички опити са неуспешни, през октомври миналата година решават да кандидатстват втори път по инвитро програмата на Столичната община.

"От октомври нашата молба, която е подадена, но още не е разгледана, доколкото знам, не е само моята молба, а са доста молби. Последната сесия на комисията, която е разглеждала дадените документи, е била на 23 юни 2023 година".

На въпросите си през последните няколко месеца кандидатствалите най-често чували "обадете се другата седмица".

"Доколкото знам семействата, които са потърсили тази помощ, не са първа младост и всеки един месец е от значение за нас", допълва Ивана.

А комисията с новите общински съветници все още не е имала заседание. Такова предстои на 8 май - повече от 5 месеца след изборите. Председателят на комисията потвърди, че забавяне при разглеждането на документи има.

"Причините са обективни, най-вече знаете, че дълго време поради различни политически причини, независещи от нас, така или иначе се забави работата на общински съвет, конструирането му, приемане на бюджета", посочи д-р Антон Койчев, председател на Комисията по програма "Инвитро" на СО, общински съветник. "Ще се събираме толкова, колкото трябва, колкото е необходимо, за да наваксаме изгубеното време", допълни той.

Койчев каза, че финансирането вече не е 70 000, а 100 000 лева, а ако се наложи - ще бъде увеличено още

"След като са станали общински съветници да работят за гражданите на град София, да си изпълняват задълженията. Те казват за красива София, за чиста София, но като няма деца кой ще живее в тази чиста София, в тази красива София?", попита Ивана.