Състав на Апелативния специализиран съд освободи от ареста секретарката на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - Йоана Чолакова, срещу 30 000 лева парична гаранция.

Магистратите потвърдиха решение от 10 юли на Специализирания съд, с което мярката "задържане под стража" на младата жена беше изменена.

Според съдиите доказателствата срещу нея се основават единствено на показанията на бившия съдружник на Божков - Цветомир Найденов, а в момента те не са достатъчно конкретни. Няма такива, които да обосноват предположението, че Чолакова може да се укрие, да въздейства на свидетели или да пречи на събирането на други доказателства.

Чолакова е работила като секретарка на Божков, а от юли миналата година и като административен директор на ФК "Левски". Тя заяви в съда, че заплатата й като секретарка е била 4000 лева, а на другата позиция - 5500 лева, предаде "24 часа".

Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чолакова и жената на собственика на "Нове холдинг" - Елена Динева, бяха оставени в ареста в края на април по обвинение, че са участвали в организирана престъпна група, ръководена от него. Според свидетелски показания Чолакова е била запозната с плановете и е участвала в дейността му, като отговаряла за връзките му с иманяри, от които купувал антики за колекцията си. Динева пък, която продължава да е в ареста, след като съдебен състав отмени наложената й гаранция от 1,5 млн. лева, е знаела за престъпленията, извършени от престъпната група на Божков.

Йоана Чолакова е била и в Надзорния съвет на контролирания от хазартния бос "Холдинг Пътища", който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки. Твърди се, че е била един от най-близките му сътрудници.