Японското правителство обяви днес, че ерата на бъдещия император Нарухито ще се нарича "Рейва", предадоха осведомителните агенции. Тя ще започне на 1 май, когато престолонаследникът Нарухито ще стане император, сменяйки на престола баща си Акихито.

Названието "Рейва" условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония". Другаде може да бъде намерен преводът "хармония и надежда", или пък "ред и хармония".

Названието е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през седми и осми век, каза на пресконференция говорителят на правителството Йошихиде Суга (на снимката показва името на новата ера), съобщи ДПА.

На специална пресконференция японският премиер Шиндзо Абе изрази надежда, че названието ще бъде прието от японския народ. "Потвърдихме решимостта си заедно с целия народ да поставим началото на нова ера, пълна с надежди и благодарности за мирни дни", каза Абе, разяснявайки смисъла на думата "Рейва".

85-годишният император Акихито ще абдикира на 30 април заради напредналата си възраст. Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". В съвременната епоха на глобализация повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години, посочва ДПА.

Бургер за 800 долара

Ресторант на луксозен хотел в Токио предлага в менюто си мега бургер за 800 евро по случай възкачването на престола на новия японски император през месец чай, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Деликатесът тежи 3 килограма и е с диаметър 25 сантиметра. В него са вложени фоа гра, трюфели и телешко месо, като хлебчето е поръсено със злато.

"Голден джайънт бургер" ще се продава за малко солената цена от 100 хиляди йени до месец юни. Дълго време консумацията на месо е била забранена в Япония, припомня агенцията. Забраната е била вдигната едва през 1872 година от император Мейджи. След Втората световна война хамбургерите печелят популярност в Страната на изгряващото слънце.

Правителството разкри как ще се казва епохата, която ще стартира от първи май по време на властването на император Нарухито, който ще унаследи престола от баща си, Акихито. Тя ще се нарича "рейва",