Четири кораба от втората постоянна военноморска група на НАТО пристигнаха днес в грузинското черноморско пристанище Поти, съобщи пресслужбата на грузинското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.

Това е второ учение на НАТО в Грузия от 18 март досега, а само преди дни приключи посещението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Тбилиси.

"Съдове от втората постоянна военноморска група на НАТО и два кораба от бреговата охрана на Грузия ще проведат съвместни учения, чиято цел е повишаването на равнището на съвместимостта и взаимодействието между Грузия и военноморските сили на НАТО", се казва в комюникето.

В състава на корабната групировка влизат холандският флагмански кораб "Евертсен", както и плавателни съдове от Турция, България и Румъния. Групата кораби се ръководи от комодор Баудевайн Бутс. Те ще останат в Грузия до 4 април.

Именно Турция, България и Румъния са страните членки на НАТО с излаз на Черно море.

На 25 март генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Грузия, че Северноатлантическият алианс е засилил военното си присъствие в Черно море като реакция срещу "агресивните" действия, предприети от Русия.

"29-те съюзници ясно посочиха, че Грузия ще стане член на НАТО... Ще продължим да работим заедно, за да подготвим присъединяването на Грузия към НАТО", заяви Столтенберг на обща пресконференция в Тбилиси с грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе.

Премиерът Бахтадзе каза днес, че Русия "няма право да ограничава избора на суверенна държава по отношение на споразуменията й в сферата на сигурността". "Присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни", подчерта той.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица.

Започналите на 18 март учения продължиха 12 дни и в тях участваха 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участваха също военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.

Възможността за членство на Грузия в НАТО, сред чийто 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние, отбелязва Франс прес във връзка с визитата на Столтенберг в Тбилиси. През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия.