18 държави, включително САЩ и България, призоваха палестинското движение "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранени израелски заложници като начин да се сложи край на кризата в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Призоваваме към незабавно освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" в Газа вече повече от 200 дни", пише в съвместното заявление на страните, което високопоставен американски служител нарече необичайна демонстрация на единство.

Според Ройтерс всичките 18 държави имат отвлечени от "Хамас" граждани, шест месеца след като палестинското движение извърши нападение на 7 октомври в южната част на Израел, при което загинаха около 1200 души.

Сред подписалите призива са лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд, Унгария и Франция.

"Подчертаваме, че предложеното споразумение за освобождаването на заложниците може да доведе до незабавно и продължително примирие в Газа, което ще помогне за притока на допълнителна необходима хуманитарна помощ в нея и ще доведе до надежден край на бойните действия", пише в заявлението.

Високопоставен американски служител, информирал журналистите за документа, заяви, че има някои индикации, че споразумение за кризата със заложниците е възможно, но допълни, че това не е сигурно. Той не даде подробности, но каза, че решението зависи от "един човек" - лидера на "Хамас" Яхия Синуар.