Вторият тур на президентските избори в Украйна ще изправи един срещу друг комика Володимир Зеленски - новак в политиката, и Петро Порошенко - бизнесмен, избран начело на страната вследствие на протестното движение на Майдана през 2014 г.

Зеленски - един "клоун", взет на сериозно

Володимир Зеленски вече е бил президент - в телевизионния сериал "Слуга на народа", където играе ролята на учител по история, изненадващо оглавил държавата. 41-годишният актьор, хуморист и проспериращ продуцент успя да се наложи в анкетите, а след това - и на първия тур. Украинците гласуваха, недоволни от елитите в Украйна - според тях корумпирани и неефективни.

Привържениците му виждат в него глътка свеж въздух в украинската политика, а критиците заклеймяват мъглявата му програма и липсата на опит, опасна в една воюваща страна. С оглед тези упреци той си подбра екип от реформатори и увери, че поддържа прозападния курс на страната, като го сверява, водейки междувременно преговори с Русия, включващи и САЩ.

Обвиниха го също, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски - враг на президента Петро Порошенко. Актьорът отрича. Зеленски избягваше предизборните митинги и контактуваше с електората само в стендъп спектаклите на своята трупа. Предпочита да общува по-скоро с видеоклипове, пускани в социалните мрежи, отколкото чрез телевизията и печата.

Баща на две деца, дипломиран юрист, той е роден в промишления град Кривой Рог (б. ред.: Кривий рих на украински), Централна Украйна. Избира обаче сценична кариера. Арт директор на студио "Квартал 95", той е сочен в медиите за съосновател на група фирми от увеселителния бранш, известна и в Украйна, и в Русия с телевизионните си шоута и сериали.

Той стартира своята зрелищна кампания с предизборно изявление, излъчено от частна телевизия в новогодишната нощ вместо празничните пожелания на президента Порошенко.

"Нарекоха ме клоун, щом заявих, че ще се боря за президентския пост. Аз съм клоун и много се гордея с това", посочи той в началото на кампанията.

Порошенко - Кралят на шоколада

Богат бизнесмен, натрупал състояние в сладкарската промишленост, Петро Порошенко бе избран за президент през 2014, след като предшественикът му избяга в Русия. Тогава той обеща да изкорени вездесъщата корупция и бързо да сложи край на въоръжения конфликт, избухнал току-що в източните региони.

Порошенко може да се похвали, че е заздравил връзките на Украйна със Запада, но критиците го упрекват заради неизпълнените обещания и той самият призна в неделя, че смята второто си място като "суров урок". Насърчен от Запада, Порошенко предприе обширни реформи, по-специално в енергийния и банковия сектор. Далеч не всички от тях обаче бяха доведени докрай, особено модернизирането на съдебната система и борбата с корупцията - зло, разяждащо страната.

Създадени бяха нови антикорупционни структури, но до момента няма осъден висш служител, което ядосва и Запада, и украинците. И най-важното, страната още воюва - в конфликта са загинали близо 13 000 души, а мирните споразумения от Минск, подписани през 2015 г., остават неизпълнени.

Един от най-богатите хора в Украйна преди избирането си на поста, Порошенко от 2015 г. вече не е милиардер в долари, сочат данни на американското сп. "Форбс".

53-годишен баща на четири деца, той се впуска в политиката през 1998 г., когато става депутат. Родом от рускоезичен регион, политикът се нарежда през 2010 г. сред основателите на проруската партия на Янукович. През следващите години обаче сменя лагера и застава на прозападни позиции. Известно време е съюзник на Юлия Тимошенко през 2004-2005 г. - годините на Оранжевата революция.

Дълго време лоялен на местна православна църква към Московската патриаршия, Порошенко положи усилия в Украйна да бъде създадена православна църква, независима от опеката на Москва - нещо, което повиши неговата популярност в навечерието на президентските избори

Кремъл няма да дава оценки преди края на втория тур

Кремъл няма да поздравява никого от кандидатите за президентския пост в Украйна, класирали се за балотажа. Рано е също и за официални оценки. Това заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Песков коментира и изявление на Леонид Калашников, депутат от Държавната дума, призовал долната камара на руския парламент да приеме декларация, че не признава изборния резултат в Украйна. Става дума за депутатска позиция, а "според конституцията (на Русия) основните на външната политика на страната се определят от държавния глава, президента", посочи той.

По-рано днес украинската Централна избирателна комисия официално съобщи, че вторият тур на президентските избори ще се състои на 21 април. След обработка на 70,03 на сто от протоколите от първия тур вчера води комедийният актьор и лидер на партия "Слуга на народа" Володимир Зеленски с 30,45 на сто от гласовете. Действащият президент на страната Петро Порошенко е втори с 16,19 на сто. На трето място с 13,15 на сто е бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидер на партия "Баткившчина".

Русия не окупира никакви украински територии и е готова да разясни това на всеки гражданин на Украйна, заяви още Песков. Песков каза това в отговор на молба на журналисти да коментира изявление на Зеленски, че възнамерява да поиска от Русия връщане на територии и изплащане на компенсации.

По-рано Зеленски каза пред репортери в предизборния си щаб, че в случай на хипотетична среща с Путин има намерение да разговаря с него както за връщане на територии, така и за изплащане на компенсации, отбелязва ТАСС.

ЕС също се въздържа от оценка

Европейската комисия съобщи, че следи много внимателно президентските избори в Украйна. Говорител на комисията днес не даде оценка на резултатите от първия тур на изборите. Той обясни това с необходимостта комисията да се запознае с предварителните доклади на наблюдателите на място от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Наблюдателите са много, затова още не разполагаме с всички доклади, допълни говорителят.

Той не изрази мнение за представянето на водещия кандидат, комика и водач на партията "Слуга на народа" Володимир Зеленски. Говорителят уточни, че докладите на наблюдателите се очакват по-късно днес и на тяхната основа ЕК ще направи изявление.