Рибар е загинал, а друг е изчезнал при наближаването на тропическата буря Пабук към Южен Тайланд, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Стотици туристи са блокирани по островите в Сиамския залив, плавателните съдове са в пристанищата, а летищата не работят, предаде Франс прес.

Според властите бурята може да се превърне в най-силната, засегнала Тайланд от десетилетия. Тя вече предизвика поройни дъждове, силни ветрове и достигащи до 5 метра морски вълни.

Местните жители разчистват бреговата линия в подготовка за приближаващата се тропическа буря Пабук

Снимка:АР/БТА

Тялото на рибаря е открито на брега в южната провинция Патани, близо до границата с Малайзия, след като лодката му се разбила, съобщи местен новинарски сайт. Повече от 100 туристи бяха спасени преди бурята от островчето Кох Рача край остров Пукет.

Летищата на известния тайландски остров Кох Самуи и в южната провинция Након си Тамарат бяха затворени днес, а вероятно ще ги последват и други, казаха летищни власти.

Пабук се движи с ветрове, достигащи до 80 км/ч. Над 60 000 местни жители, главно от Након си Тамарат, където бурята достигна най-рано, са били евакуирани.

Редица свалени електропроводи от Тропическата буря Пабук блокират главната магистрала в Южен Тайланд

Тази седмица директорът на метеорологичната служба Пувианг Пракамин каза пред журналисти, че Пабук може да се окаже най-разрушителната буря, ударила Тайланд от 1962 г. Тогава тропическата буря Хариет отне живота на близо 100 души.

Предпочитаните от туристи места в региона - Пукет, Кох Самуи и Краби, останаха до голяма степен незасегнати. Властите на Пукет съобщиха, че още не е валяло и няма паника сред туристите, а от Кох Самуи казаха, че дъждовете там не са силни и ситуацията още не се смята за "кризисна".

Тропическата буря приближава до крайбрежните селища и популярни туристически курорти в Тайланд

Снимка:АР/БТА

В момента бурята Пабук бушува в Сиамския залив между островите Кох Самуи, Кох Пханган и Кох Тао, предпочитани от туристите за новогодишните празници, предаде АФП.

Местните жители разчистват бреговата линия в подготовка за приближаващата се тропическа буря Пабук

Снимка:АР/БТА

Очаква се Пабук да отслабне над Андаманско море, където се намират туристическите обекти Пукет и Краби, и да се насочи към националния парк Симилан - райско кътче за почитатели на гмуркането. От сряда насам десетки хиляди туристи избягаха от този район. Плажовете са пусти, но по тях още има червени флагове, които забраняват къпането. Вчера руснак се удави на Кох Самуи, след като пренебрегна забраната.

Пабук нахлува към южните части на кралството в разгара на туристическия сезон, което е лоша новина за тайландската икономика, силно зависима от туризма. Страната трябва да приеме тази година рекордните 40 млн посетители, мнозинството от които се настаняват в курортите в южните райони.

През 1989 г. тайфунът Гай удари региона по същото време на годината и отне живота на стотици, припомня АФП.