Няколкостотин жени излязоха след полунощ по улиците на Мадрид на среднощен протест по повод Международния ден на жените, предаде Ройтерс и БТА.

Дамите, облечени с виолетови дрехи и носещи виолетови чанти - цветът на движенията за защита на правата на жените и за борба срещу домашното насилие - настояваха за повече права за представителките на нежния пол. Те носеха метални тенджери и тигани, които удряха с лъжици.

Според участничките в протеста има много проблеми и различия за жените в обществото, които трябва да бъдат преодолени.

По-големи демонстрации се очакват днес в цяла Испания. Очаква се днес да има и обща стачка. Протестите и стачката се организират в момент, в който темата за неравенството между половете разделя обществото в навечерието на изборите на 28 април. Социалистите са обявили равенството между половете за един от водещите си приоритети, докато новата крайнодясна партия Вокс настоява за отмяна на законите срещу насилието, основано на полов признак.

В столицата ще се проведе традиционното Шествие за правата на жените. Сборният пункт е пред Министерския съвет. Шествието ще премине през Парламента и стигне до площад "Орлов мост".

 Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

 

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.