Зенитно-ракетен дивизион със системата С-400 и батарея зенитни комплекси "Панцир-С" на руската армия са прехвърлени в Сърбия, където за първи път ще участват в учение в чуждестранна държава, съобщи ТАСС, като се позовава на руското министерство на отбраната.

Според съобщението въоръжението е транспортирано със самолети в Сърбия за участие във втория етап на съвместното руско-сръбско учение на противовъздушната отбрана "Славянски щит 2019".

Системите С-400 и "Панцир-С" ще бъдат разположени в сръбската военновъздушна база "Батеница" и ще бъдат използвани от руско-сръбските сили за противовъздушна отбрана. Подразделенията за противовъздушна отбрана на Русия и Сърбия ще откриват, проследяват, класифицират и унищожават въздушни цели на условен враг, се казва в съобщението.

Министерството на отбраната уточни, че руско-сръбските учения за противовъздушна отбрана "Славянски щит 2019" се провеждат за първи път и са разделени на два етапа. Първият етап се проведе през септември в Центъра за бойно обучение и бойно приложение на руските космически сили в Астраханска област. Вторият етап започна на 23 октомври и продължава до  29 октомври в Сърбия.

Москва брани целостта на Сърбия

Русия подкрепя Сърбия и е готова да й окаже необходимата помощ за запазване на суверенитета и териториалния интегритет, заяви премиерът Дмитрий Медведев в реч пред депутатите в сръбската Скупщина на 19 октомври.

Същия ден на военното летище Батайница край Белград се състоя парад на специални части и части на сухопътните войски на сръбската армия, въоръжени с най-съвременно оръжие с дарени средства от Русия под надслов "Свобода 2019", предаде тогава Танюг.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и Дмитрий Медведев минаха по червен килим, който бе поставен до трибуната, от която следяха военния парад. Край червения килим бе изправена гвардията на Сърбия.

В парада участваха повече от 2400 военни, 100 бойни коли и системи, 25 хеликоптера и самолета. Демонстрирани бяха предоставените от Русия на Сърбия като военна помощ бронетранспортьори БРДМ-2, изтребители МиГ-29 и хеликоптери Ми-35 и Ми-17.

Два дни по-рано, на 17 октомври, в Сърбия пристигнаха четири военни хеликоптера - три от Русия и един - от ЕС.

Русия и Сърбия заедно и на друг фронт - антитероризма

Международният тероризъм е голяма обща заплаха за Сърбия и Русия, заяви в интервю за сръбската национална телевизия РТС директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, който е на посещение в Сърбия по повод деня на сръбската Агенция за информация и сигурност (БИА), предаде РТС, цитирана от БТА. Първият и най-важен аспект на сътрудничеството на двете служби, които Наришкин описа като партньорски, е обменът на информация за планове и финансиране на тероризма.

Специалните службите на Русия и Сърбия съвместно се борят срещу тероризма, обменят информация и провеждат съвместни операции, заяви Сергей Наришкин.

Ситуацията на Балканите е много напрегната преди всичко заради завърналите се бойци, воюващи на страната на терористични организации. Те търсят ново поле за дейност. Затова ситуацията в сферата на сигурността е много сложна както в Сърбия, така и в Русия, каза Наришкин, цитиран от ТАСС. Той посочи, че двете страни обменят аналитични оценки на ситуацията в нестабилни територии, провеждат съвместни операции за защита на легитимните външни сръбски и руски интереси.

Путин и Вучич - отново се срещат

Президентите на Сърбия и на Русия ще имат среща в Сочи, Русия, на 4 декември, съобщи Александър Вучич по време на съвместната си пресконференция с Дмитрий Медведев. На срещата на върха Вучич има намерение да обсъди с Путин въпроса за Косово и ситуацията на Балканите.

В хода на визита на Медведев в Сърбия Москва и Белград подписаха споразумение за отпускане на Сърбия на държавен експортен кредит в размер на 172,5 милиона евро, допълва ТАСС. Подписите си под документа поставиха заместник-министърът на финансите на Русия Юрий Зубарев и министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали.