Четири руски хеликоптера Ми-35 и Ми-17 ще пристигнат в Сърбия през януари-февруари 2020 г., предаде ТАСС и БТА.

Това съобщи днес за телевизия РТС сръбският министър на отбраната Александър Вулин след посещение в Москва. Той каза, че доставката на хеликоптерите е част от споразумението за военнотехническо сътрудничество между президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич.

Вулин каза, че Сърбия е навлязла във втората от предвидените три фази на модернизация, ремонт и доставка на въоръжение от Русия. Досега са доставени 10 бронетранспортьора БРДМ-2 и са водени разговори с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за нова доставка. Според плана ще бъдат доставени и танкове, а през първото тримесечие на следващата година ще дойдат четирите хеликоптера Ми-35 и Ми-17.

Сръбският министър изтъкна, че двете страни ще продължат да сътрудничат в областта на отбраната и със съвместни учения, размяна на опит и военно образование.

"Това е много плодотворно сътрудничество в съответствие с политиката на военен неутралитет /на Сърбия/", оцени министърът.

През октомври 2018 г. сръбската армия получи от Русия 6 изтребителя МиГ-29 като военнотехническа помощ. Тази година Русия трябва да достави на Сърбия 10 хеликоптера - 7 Ми-35 и 3 Ми-17. Освен това се предполага Сърбия да получи безвъзмездно от Русия 30 танка Т-72 и 30 бронетранспортьора БРДМ-2.