Освен това, че вследствие на пожар на борда на свръхсекретен дълбоководен апарат са загинали седем капитани първи ранг и двама "Герои на Русия", освен че екипажът е потушил огъня и апаратът е изваден и пратен във военноморската база в Североморск, няма друга официална информация за инцидента на 1 юли в руски териториални води, констатира руският бизнес портал BFM.

Под заглавие "Това е стратегическо оръжие" изданието цитира главния редактор на "Североморск Life" Евгений Карпов, според когото човек може да коментира, че има недоглеждане, че има виновни или просто мълчаливо да изказва съболезнования.

"Но когато става дума за стратегическо оръжие на бойния флот и когато се говори за такива обекти като апарат, който се е спускал, всички обсъждания приключват с това", заключава той.

BFM прави преглед на публикации по темата в други руски медии. "Новая газета" твърди, че има оцелели от аварията и че в болница в Североморск пребивават петима пострадали военни моряци. Според други руски медии оцелелите са четирима.

Министерството на отбраната не назовава апарата, но по данни на РБК това е АС-12. Източници на "Газета.ру" смятат, че причината за пожара е късо съединение. Порталът BFM (създаден на основата на вестник "Business&FM") твърди, че аварията е станала в апарат АС-31, който както АС-12 е построен в рамките на един и същ проект под номер 10831, разработван от ленинградското конструкторско бюро "Малахит" през 80-те години.

Твърди се, че на борда на апаратите, наричани "атомни дълбоководни станции" няма оръжие. Те са способни да се потапят на 6000 метра дълбочина. Предполага се, че това е батискаф, който е "окачен" на по-голяма подводница. По данни на несекретни източници екипажът на тези апарати се състои от 25 човека, всичките офицери.

BFM припомня съобщения, че апаратът АС-12 е участвал в изследователската експедиция "Арктика 2012", като е събирал проби от дъното на дълбочина до 3000 метра. Според бизнес портала експерти от Пентагона наричат тези станции "диверсионни апарати" за разрушаване на подводна инфраструктура и най-вече кабели за комуникация. Те можело да бъдат трансформирани като "подводници на колела", тоест да се придвижват по морското дъно на колела.

Според главния редактор на списанието "Арсенал отечества" Виктор Мураховски АС е дълбоководна станция с ядрен реактор, способна да работи на голяма дълбочина. Тя се числи към Главното управление за дълбоководни изследвания. Не е снабдена с въоръжение, а с оборудване за работа на големи дълбочини, което й позволява например да проверява целостта на специални кабели, да инсталира разузнавателно оборудване върху системи за следене на подводната обстановка, да събира специални устройства и др., казва Мураховски.

По някои данни "носител" на този тип дълбоководни апарати е атомната подводница БС-136 "Оренбург". Възможно е тя да е транспортирала авариралия апарат до Североморск. Но дали това е така, може само да се предполага, заключава BFM.

Кои са загиналите "Герои на Русия"

Според данни от разследването, цитирани от руските информационни агенции, единият от загиналите "Герои на Русия" при инцидента в дълбоководния апарат е капитан I ранг и командир на пострадалата подводница Денис Владимирович Долонски, който е получил титлата Герой на Русия преди около 6-7 години за изследване на Арктика и Антарктика.

Втората жертва е изпитател на дълбоководно военно оборудване, капитан първи ранг Николай Иванович Филин. Той става Герой на Русия през 2018 година. Двамата капитани са се водели на служба в секретна военната част в Петерхоф.