Русия подкрепя Сърбия и е готова да й окаже необходимата помощ за запазване на суверенитета и териториалния интегритет, заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев в реч пред депутатите в сръбската Скупщина, предаде Танюг.

Медведев подчерта, че Русия е изключително за мирно решаване на съществуващите проблеми на основата на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"Искаме ситуацията на Балканите да остане стабилна и сигурна и искаме да развиваме сътрудничество с всички балкански страни", заяви руският премиер.

Той каза, че борбата за националните интереси в световен план не се противопоставя на модела на глобализация и отвореното общество, но националната идентичност е в основата на всяка държавност. Затова е важно запазването на националните интереси, подчерта Медведев.

Руският премиер заяви, че Москва винаги е ценяла и ще цени това, че Белград "зае много премерена позиция в онзи период, когато ЕС и САЩ въвеждаха санкции срещу Русия".

Снимка: БТА

По-рано на военното летище Батайница край Белград днес се състоя представяне на специални части и части на сухопътните войски на сръбската армия, въоръжени с най-съвременно оръжие с дарени средства от Русия под надслов "Свобода 2019", предаде Танюг.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и руският премиер Дмитрий Медведев минаха по червен килим, който бе поставен до трибуната, от която следяха военния парад. Край червения килим бе изправена гвардията на Сърбия.

На военния парад "Свобода 2019" бе представена способността на армията на Сърбия да отговори на рисковете и заплахите и да защити сигурността на страната. В учението бяха ангажирани над 2400 полицаи и военни, над 100 бойни и небойни коли и над 25 самолета. На летището са паркирани три хеликоптера Ми -17 и един K-145M Еърбъс, които преди няколко дни пристигнаха в Сърбия, но те не участваха в самия военен парад.

Снимка: БТА

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази благодарност на Русия за помощта и сътрудничеството във военно-техническата сфера, предаде ТАСС. Благодаря, скъпи приятели, за вашето оръжие, което всеки ден става все повече у нас и което е все по-съвременно, каза сръбският президент.

Снимка: БТА

Президентите на Сърбия и на Русия ще имат среща в Сочи, в Русия, на 4 декември, съобщи сръбският президент Александър Вучич по време на съвместно изявление с гостуващия му премиер на Русия.

На срещата на върха Вучич има намерение да обсъди с Путин въпроса за Косово и ситуацията на Балканите.

В хода на визита на Медведев в Сърбия Москва и Белград подписаха споразумение за отпускане на Сърбия на държавен експортен кредит в размер на 172,5 милиона евро, допълва ТАСС. Подписите си под документа поставиха заместник-министърът на финансите на Русия Юрий Зубарев и министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали.