Поръчките за руска отбранителна продукция на африканските страни, разположени южно от Сахара, надхвърлиха 2 милиарда долара. Това съобщи на ТАСС по време на срещата Русия-Африка в руския черноморски курорт Сочи Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, предаде агенцията.

Целият портфейл с поръчки от африканските държави възлиза на 14 милиарда долара, уточни той.

Военнотехническото сътрудничество на Русия с африканските страни се развива динамично от пет години насам. На държавите от региона всяка година се падат 30 до 40 на сто от оръжейния износ на Русия, каза Шугаев.

За положителната динамика в този сектор на международното сътрудничество спомага нарастващият брой контакти на всички нива, включително срещите на държавни глави, представители на военните ведомства и на отбранителните предприятия. Работи се върху по-нататъшно разрастване на взаимодействието в многостранен формат, отбеляза той.

Шугаев съобщи, че страни от Северна Африка проявяват интерес към покупки на руски танкове Т-90С/МС и бойни машини на пехотата БМП-3, зенитни ракетни системи С-300ПМУ2 "Фаворит", зенитни ракетно-артилерийски комплекси "Панцир-С1", също и зенитни ракетни комплекси "Бук-М2Е" и "Тор-М2К". Държави от региона се насочват освен това към руска военноморска техника, включително ракетни комплекси "Бастион-Е" и десантни катери БК-10 и БК-16, също така към разнообразна авиационна техника, средства за радиоелектронна борба и противотанкови ракетни комплекси, добави шефът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.

В африканските страни южно от Сахара се търсят най-вече хеликоптери Ми, самолети Су и МиГ, различни видове ракетни комплекси, бронирана техника и стрелкови оръжия, резюмира Шугаев.